Τα νησιά που πρέπει να επισκεφθείς αν είσαι καλοφαγάς
Και λίγα λέμε...
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 24/6/2020 | 10:34
Τα ελληνικά νησιά έχουν χίλιους λόγους να τα επισκεφθείς. Καταπληκτικές παραλίες, γαλαζοπράσινα νερά, φιλόξενοι ντόπιοι, ηρεμία και ποιοτική νυχτερινή ζωή ταυτόχρονα, όμως ένας λόγος που περνάει στα ψιλά γράμματα είναι και το φαγητό.
Η ευλογία των φρέσκων υλικών, των πεντανόστιμων πρώτων υλών, και οι συνταγές που έχουν επιβιώσει από γενιά σε γενιά, είναι η βάση για μια πραγματική εμπερία που θα κάνει τη στοματική σας κοιλότητα να ενθουσιαστεί.
Παρακάτω θα δούμε τα νησιά με το ωραιότερο φαγητό, που πρέπει οπωςσδηπότε να τιμήσεις χωρίς να σκέφτεσαι τα κιλά που θα πάρεις, γιατί θα πάρεις στο υπογράφω...
Νάξος
Ξεκίνα με την τηγανητή πατάτα, που δεν ξέρω γιατί αλλά είναι πεντανόστιμη. Οι ντόπιοι λένε ότι φταίει το χώμα, οι γιαγιάδες λένε ότι είναι το λάδι, ότι και να είναι η τηγανητή πατάτα Νάξου θα σου μείνει αξέχαστη. Συνέχισε με τα τυριά τους. Αγόρασε επιστρέφοντας ένα κεφάλι γραβιέρα Νάξου, αλλιώς σε βλέπω να αναπολείς τη γεύση του μπροστά από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Κλείσε με το ρόστο. Πρόκειται για χοιρινό μπούτι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο, το οποίο συνοδεύεται με πατάτα Νάξου, τηγανητή ή πουρέ.
Σίφνος
Για χρόνια ήταν το πιο αδικημένο νησί του Αιγαίου. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι επισκέπτες έχουν αυξηθεί και έτσι όλοι γνώρισαν τις ομορφιές αυτού του στολιδιού. Πρόκειται για ένα νησί που δεν βαρεθείς ποτέ, αλλά και θα φας υπέροχα. Ίσως είναι ένα από τα κορυφαία νησιά σε ταβέρνες και εστιατόρια, με το επίπεδο να είναι ιδαίτερο υψηλό. Ρεβιθάδα και μαστέλο θα σε ξετρελάνουν και όταν θα μπεις στο πλοίο της επιστροφής, φρόντισε να έχεις μάθει τη συνταγή από κανένα ντόπιο.
Κέρκυρα
Τι να πει κανείς για την αρχόντισσα του Ιονίου. Θάλασσες που βλέπεις μόνο σε ταινίες, μουσική σε κάθε δρομάκι, αλλά και φαγητό που συνδυάζει την ελληνική κουζίνα με το ιταλικό ταπεραμέντο. Παστιτσάδα και σοφρίτο είναι οι κορυφαίες επιλογές όσων την επισκέπτονται, εγώ θα σας προσθέσω και το παγωτό που δεν ξέρω γιατί αλλά ήταν από τα νόστιμα που έχω φαεί στη ζωή μου.
Κρήτη
Εδώ θα είμαι λίγο απόλυτος. Η Κρήτη είναι από τα μέρη που πρέπει να πας και να ξαναπάς. Έχει τόσες ομορφιές που δεν φτάνει ένα ταξίδι για να τις γνωρίσεις. Και φυσικά πρέπει να γυρίσεις όλο το νησί για να ξέρεις τι θα πει Κρήτη.
Στο φαγητό οι κάτοικοι έχουν μάστερ. Όλα έχουν γεύση. Θα με ρωτήσεις τι εννοώ; Θα το καταλάβεις από τη πρώτη μπουκιά. Άρωμα και γεύση σε κάθε προιόν. Ξεκίνα να τρως από το πολύ πρωί, με το ζεστό τους ψωμί και τις λαχταριστές τους ελιές και ντομάτες, φυσικά θα υπάρχει πάντα τυρί που θα συνοδεύει. Το βράδυ θα έχει άπειρες επιλογές και σου εύχομαι να τις δοκιμάσεις όλες. Ξέρω εκ πρώτης όψεος οι κοχλιοί δεν σου γεμίζουν το μάτι, αλλά δώσε τους μια ευκαιρία και θα με θυμηθείς