Το Μουντιάλ του 1994 έγινε στα γήπεδα των ΗΠΑ. Ήταν και η πρώτη φορά που προκρίθηκε σε τελική φάση Μουντιάλ η Εθνική Ελλάδας, η οποία αποδείχθηκε και καταστροφική αφού η Ελλάδα επέστρεψε γρήγορα πίσω με τρεις ήττες στις αποσκευές της και τέρματα 0-10.
Αλλά το Μουντιάλ του 1994 έχει μείνει στην ιστορία για έναν άλλο λόγο. Ούτε για την κατάκτηση στα πέναλτι από τη Βραζιλία και το χαμένο πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο, ούτε για την εκπληκτική πορεία των Βούλγαρων, ούτε γιατί ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρέθηκε θετικός σε εφεδρίνη. Έμεινε στην ιστορία για το αυτογκόλ που πέτυχε ο αμυντικός της Κολομβίας Αντρές Εσκομπάρ και τη δολοφονία του λίγες ημέρες αργότερα από το καρτέλ ναρκωτικών της χώρας του.
Στις 22 Ιουνίου, η Κολομβία αντιμετώπιζε τους διοργανωτές Αμερικανούς στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων. Ο αρχηγός Αντρές Εσκομπάρ ήταν εμψυχωτικός πριν τον αγώνα. Η Κολομβία είχε φτάσει στις ΗΠΑ με μεγάλες βλέψεις. Το ίδιο και αυτός αφού ήταν πιθανό να κερδίσει μια μεταγραφή για την Ευρώπη και να ξεφύγει από ένα πρωτάθλημα που ελεγχόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους εμπόρους ναρκωτικών. Οι τελευταίοι σίγουρα είχαν στοιχηματίσει πολλά χρήματα σε αυτόν και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.
Στην πρεμιέρα οι Κολομβιανοί είχαν ηττηθεί με 3-1 από τους Ρουμάνους. Μια ήττα θα ήταν συνώνυμο του πρόωρου αποκλεισμού. Στο 35ο λεπτό μια κακή στιγμή που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε αμυντικό έμελλε λίγες μέρες αργότερα να κοστίσει την ζωή του Εσκομπάρ. Έβαλε λάθος το πόδι του και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα της ομάδας του, ανοίγοντας το σκορ για τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έβαλαν και δεύτερο γκολ στο 52’ με την Κολομβία να μειώνει σε 2-1 στο 90’. Η νίκη με 2-0 επί των Ελβετών στην τελευταία αγωνιστική δεν άλλαξε τίποτα. Οι Κολομβιανοί θα γυρνούσαν σπίτι τους.
Ο Αντρές Εσκομπάρ έγραψε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα «El Tiempe» μετά τον αποκλεισμό «Ας συνεχίσουμε να φερόμαστε ο ένας στον άλλον με σεβασμό. Τους θερμούς μου χαιρετισμούς προς όλους. Ήταν μια εκπληκτική και σπάνια εμπειρία. Θα σας ξαναδούμε σύντομα γιατί η ζωή δεν τελειώνει εδώ...».
Πέρασαν μόλις 10 ημέρες από την στιγμή του αυτογκόλ και η ζωή του δυστυχώς τελείωσε. Στις 2 Ιουλίου, ο Εσκομπάρ αποχωρούσε από ένα νυχτερινό μαγαζί στο Μεντεγίν και έξι σφαίρες τον έριξαν νεκρό στη μέση του δρόμου. Οι φήμες λένε ότι εκείνη την στιγμή ακούστηκε μια φωνή να λέει «Αυτό για το ωραίο αυτογκόλ». Κάτι που ενίσχυσε την πεποίθηση για παράνομο στοιχηματισμό και χειραγώγηση του παιχνιδιού με αντάλλαγμα τη διακίνηση ναρκωτικών από τη μια χώρα στην άλλη.
Ο θάνατος του Πάμπλο Εσκομπάρ ακριβώς 7 μήνες νωρίτερα, είχε σκορπίσει ένα χάος στα καρτέλ που μάχονταν το ένα το άλλο. Η απαγωγή του νεογέννητου παιδιού του Λουίς Ερέρα, συμπαίκτη του Εσκομπάρ στην Ατλέτικο Νασιονάλ και στην εθνική Κολομβίας, και η επιστροφή του ήταν μάλλον προειδοποίηση. Μετά τον αποκλεισμό, προπονητής και παίκτες είχαν λάβει άμεσα απειλές για την ζωή τους.
@foxsports.com
Την πλήρωσε όμως ο αρχηγός για το αυτογκόλ του. Ο Αντρές Εσκομπάρ ήταν έτοιμος να παντρευτεί. Εκείνη την περίοδο θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στη Λατινική Αμερική, αν όχι στον κόσμο. Η συμφωνία του με τη Μίλαν ήταν σχεδόν σίγουρη. Αλλά τα καρτέλ είχαν άλλη άποψη.
Μην σας πονηρεύει το ίδιο επώνυμο. Ο βαρόνος ναρκωτικών και ο αμυντικός της Εθνικής δεν είχαν καμία συγγενική σχέση. Στην κηδεία του Αντρές βρέθηκαν πάνω από 120.000 άνθρωποι για να τον αποχαιρετίσουν και ταυτόχρονα να φωνάξουν πως το εμπόριο ναρκωτικών δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο.
Ο μόνος που καταδικάστηκε ήταν ο οδηγός του βαν, Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιόζ, ο οποίος παραδέχθηκε πως εκείνος πυροβόλησε τον ποδοσφαιριστή. Καταδικάστηκε σε 43 χρόνια φυλάκισης αλλά εξέτισε μόνο τα 11. Τα αδέλφια Γκαγιόν, που βρίσκονταν κι αυτά μέσα στο βαν, ήταν πρωτοπαλίκαρα του Πάμπλο Εσκομπάρ και καταδικάστηκαν μόλις σε 15 μήνες κατ’ οίκον περιορισμό συνεχίζοντας το εμπόριο ναρκωτικών για δυο δεκαετίες.
Η δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ συντάραξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και έκοψε το νήμα της ζωής ενός ανθρώπου που είχε αποφασίσει να την αφιερώσει στον αθλητισμό και την οικογένεια του, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των συνομήλικών του που στρέφονταν στην παρανομία. Το ντοκιμαντέρ «The Two Escobars» μας δείχνει την απόλυτη αντίθεση στην ζωή των δυο Εσκομπάρ, που είχαν όμως ένα και μόνο κοινό. Την αγάπη για το ποδόσφαιρο. Η δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ κλείνει σήμερα 26 χρόνια και παραμένει ένα από πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.