Δένδιας: Η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Ως υπέρβαση των εσκαμμένων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών την απόφαση του Τούρκου προέδρου να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά
Δημοσίευση 12/7/2020 | 11:41
Ως υπέρβαση των εσκαμμένων απο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας την απόφαση του Τούρκου προέδρου να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά.
«Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότητων ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σε μια σειρά χωρώ όπως η Κύπρος η Λιβύη και η Αίγυπτος» είπε ο κ. Δένδιας τονίζοντας ότι η Τουρκία έτσι «δεν δείχνει κανένα πλαίσιο συνεραγσίας».
Αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Δένδιας εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «θα συζητηθεί το θέμα της Τουκρίας και η Ελλάδα ζητά έτοιμο κατάλογο ισχυρών μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας».
Έστειλε, δε, το μήνυμα ότι στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει «μια ποιοτική διαφορά. Η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να λάβει γρήγορα θέση και να αποτρέψει γιατί εάν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει καθόλου αυτο που θα συμβεί».
«Δεν θα μείνουμε αδρανείς με κανένα τρόπο σε περιπτωση παραβίασης των εθνικών μας δικαιωμάτων. Θα προστατεύσουμε απολύτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να λάβει πρωτοβουλίες για την υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς. «Οι κυρώσεις αυτές (σ.σ. που θα συζητηθούν τη Δευτέρα ) δεν θα αφορούν την Αγιά Σοφία εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει, να υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ, της UNESCO, του ΟΗΕ».
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι «κίνδυνος να θεωρήσουμε ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. Δεν είναι τέτοιο, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. είναι ένα ζήτημα μη σεβασμού των κανόνων της διεθνούς κοινότητας. Η Αγία Σοφία είναι κομμάτι της καρδιάς κάθε Έλληνα αλλά αυτό στην παρούσα συζήτηση προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου. Θα ήταν παγίδα να το θεωρήσουμε ελληνοτουρκικό ζήτημα».