Το απαγορευμένο ιταλικό τυρί που περιέχει σκουλήκια
Κάποιοι συνεχίζουν να το τρώνε
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 15/7/2020 | 18:51
Η Σαρδηνία και η Κορσική είναι δυο νησιά που έχουν μηδαμινή απόσταση μεταξύ τους αλλά ανήκουν σε διαφορετικές χώρες. Η Σαρδηνία είναι ιταλικό έδαφος ενώ η Κορσική ανήκει στη Γαλλία. Η ιστορία για το πως συνέβη κάτι τέτοιο είναι αποτέλεσμα πολιτικών ανταλλαγών. Πάντως και οι δυο χώρες έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τα τυρία. Ακόμα και τα απαγορευμένα.
Η Σαρδηνία έχει πρωτεύουσα το Κάλιαρι. Και είναι η πατρίδα ενός από τα πιο αηδιαστικά τυριά που μπορείς να συναντήσεις σε όλες τις γωνίες του κόσμου. Του Casu Marzu. Το όνομα του μετφράζεται σε «χαλασμένο τυρί» και κάπως έτσι είναι λογικό να θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα τυριά στον κόσμο. Ο λόγος είναι πολύ προφανής. Το τυρί αυτό μοιάζει με το πεκορίνο, αλλά στη Σαρδηνία το αφήνουν να παλιώσει μέχρι να μουχλιάσει, και αφού θα το έχουν επισκεφτούν οι μύγες για να γεννήσουν τα αυγά τους, τότε στην επιφάνεια του εμφανίζονται οι προνύμφες. Δηλαδή σκουλήκια.
@wikipedia.org
Τότε του αφαιρούν το λίπος για να γίνει μαλακότερο κι ενώ κάποιοι αφαιρούν και τα σκουλήκια, οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Το τυρί έχει απαγορευτεί με νόμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της επικινδυνότητάς του, αλλά επειδή θεωρείται παραδοσιακό, στην Σαρδηνία συνεχίζουν να το παράγουν και οι υπόλοιποι κάνουν τα στραβά μάτια.
Πλέον, η κατανάλωση του με σκουλήκια έχει μειωθεί αλλά όσοι έχουν γερό στομάχι και θέλουν να κρατήσουν τις παραδόσεις του νησιού, δεν διστάζουν να το φάνε έτσι, με τα σκουλήκια του. Ωστόσο οι γιατροί επιμένουν πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού οι προνύμφες δεν πεθαίνουν στο στομάχι κατά την διάρκεια της πέψης.