Όσα είπε στη συνέντευξη τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Όσα είπε για μεταναστευτικό, εμβόλιο, σχολεία και Μόρια
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/9/2020 | 12:49
Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια ημέρα μετά από τις εξαγγελίες του για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΜητσοτάκης: Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιο 13/9/2020
«Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα από άλλες χώρες
"Η κρίση είναι πρωτοφανής και αφορά όλες τις χώρες. Είναι η χειρότερη από το 1929. Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα από άλλες χώρες. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι θα τα πηγαίναμε χειρότερα από τους άλλους. Αυτό οφείλεται στο ότι αναπτύξαμε ένα πακέτο ενίσχυσης εμπροσθοβαρές και διαρκώς προσαρμοζόμενο. Κρατάμε πολεμοφόδια για όταν χρειαστεί. Το πακέτο που ανακοίνωσα χτες, είναι το πρώτο βήμα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Δεν είναι η ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση" είπε ο πρωθυπουργός.
«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα»
«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα, ελπίζω να έχει και μια συνέχεια… Ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στην Τουρκία.
«Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και θα είναι όλα έτοιμα»
«Να συμφωνήσουμε καταρχάς ότι είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους… Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαίδευση. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και θα είναι όλα έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παρέχει μάσκες στα παιδιά…» τόνισε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς αύριο.
«Ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε στη χρήση μάσκας είναι επειδή μας το συνιστούν οι ειδικοί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως παρότι τα παιδιά δεν νοσούν συνήθως σοβαρά αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι στους γονείς αλλά και τους παππούδες τους.
«Έχω δει πολλά μικρά παιδιά που με ενθουσιασμό βλέπουν τη μάσκα για παιχνίδι. Και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους…» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν θα γίνει καμία έξωση»
«Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ είχε πολύ θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία…. Mας επιτρέπει να προλάβουμε το κακό, να στηρίξουμε νοικοκυριά πριν “κοκκινήσουν” τα δάνειά τους» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τον νέο πτωχευτικό κώδικα και την πρώτη κατοικία.
Τόνισε, επίσης, πως δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός μέχρι το τέλος του 2020 για να έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.
«Δεν θα γίνει καμία έξωση» ξεκαθάρισε επίσης ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους αλλά και να τα επαναποκτήσουν μελλοντικά.
«Γραφικό να με κατηγορεί ο Τσίπρας για πολιτικό απατεώνα»
Είναι γραφικό να με κατηγορεί ο κ. Τσίπρας για πολιτικό απατεώνα. Το κλίμα στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δείχνει ότι υπάρχει βάση για τη δημιουργία εθνικής γραμμής.
«Να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης»
«Να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μέσα από μεγάλες δυσκολίες εφάρμοσε και εφαρμόζει διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη.
«Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων στο νησί. Αυτό που έγινε στη Μόρια πριν από τέσσερις μήνες -και για το οποίο υπάρχουν ευθύνες- πρέπει να το δούμε σαν μια ευκαιρία» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε:
«Πρέπει όμως να το δούμε ως ευκαιρία για να επαναευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για να στηριχθεί η Ελλάδα και να ολοκληρώσουμε την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η δεύτερη ευκαιρία είναι να δημιουργήσουμε μια μόνιμη δομή, χωρίς τα αρνητικά της Μόριας που είναι ταυτισμένη με την κακή πλευρά του μεταναστευτικού».
Όπως εξήγησε, όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο στο Καρά Τεπέ θα εξετάζεται για Covid -μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.
«Είναι μια προσωρινή δομή, που θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε την κατάσταση μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη φάση» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως θα υπάρχει μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο νησί.
Παραδέχτηκε επίσης, πως ο κόσμος της Μυτιλήνης έχει δίκιο.
«Ζήτησα από την Ευρώπη η διαχείριση του νέου κέντρου, όπου επιλέξουμε τελικά να γίνει αυτό, να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ… Να έχει τη σημαία της Ελλάδας και της Ευρώπης.» είπε ο ίδιος.
Εξετάζεται η στράτευση στα 18
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα μπει σε νέα κούρσα εξοπλισμών.
Προσέθεσε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε, είναι εντός των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Εκτίμησε ότι τα πρώτα Rafale θα παραληφθούν μέσα στο 2021.
Το πρόγραμμα των φρεγατών που είναι το πιο σημαντικό, έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.
Η είδηση όμως που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι εξετάζεται η υποχρεωτική στράτευση για όλους στα 18.