O Κάρλ Πόπερ ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς φιλόσοφους του 20ου αιώνα. Ήταν ο άνθρωπος που προσπάθησε να ενώσει όσο κανείς άλλος, την επιστήμη με την κοινωνία και την φιλοσοφία. Ο «φιλόσοφος της επιστήμης» όπως έμεινε γνωστός, ανέπτυξε την αρχή της διαψευσιμότητας, όπου αναφέρει πως μια θεωρεία δεν μπορεί να αποδειχθεί ορθή, αλλά μπορεί να διαψευστεί.
Είναι γνωστό το επεισόδιο της φιλοσοφικής του διαμάχης με τον Βιτγκενστάιν, την οποία οι περισσότεροι θεωρούν πως έχασε. Ωστόσο, κανείς δεν χάνει από μια φιλοσοφική συζήτηση. Όπως είπαμε και νωρίτερα, ο Πόπερ ήταν ο «φιλόσοφος της επιστήμης» και αν και κατάφερε να γεφυρώσει φιλοσοφία και επιστήμη με έναν τρόπο, όντας ο ίδιος η γέφυρα, εν τέλει πρόκειται για δυο έννοιες που βασίζονται σε διαφορετικά θεμέλια.
Η σύγχρονη επιστημολογία βασίζεται στις ιδέες του. Άλλωστε, η σοφία του Καρλ Πόπερ είναι έκδηλη. Στην αυτοβιογραφία του «Αέναη Αναζήτηση», στο «Η Ανοιχτή Κοινωνία και οι Εχθροί της» και στο «Η λογική της Επιστημονικής Ανακάλυψης». Όπως και στα παρακάτω 10 αποφθέγματα...
Στη ζωή υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο. Αν όμως η ανθρωπότητα έφτασε ως εδώ, αυτό το χρωστάει στους αισιόδοξους.
Είναι αδύνατο να μιλήσεις με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορείς να παρεξηγηθείς.
Πρέπει να επιδιώκουμε την ελευθερία και όχι μόνο την ασφάλεια, αν όχι για κάποιον άλλο λόγο, επειδή μόνο η ελευθερία μπορεί να καταστήσει την ασφάλεια ασφαλή.
Η γνώση μας μπορεί να είναι μόνο πεπερασμένη, ενώ η άγνοιά μας πρέπει απαραιτήτως να είναι άπειρη.
@thespinoff.co.nz
Εκείνοι που μας υπόσχονται τον παράδεισο στην γη, δεν παρήγαγαν τίποτα άλλο από μια κόλαση.
Η επιστήμη μπορεί να περιγραφεί σαν η τέχνη της συστηματικής υπεραπλούστευσης.
Αν θα μπορούσε να υπάρχει σοσιαλισμός συνδυασμένος με την ατομική ελευθερία θα ήμουν ακόμη σοσιαλιστής. Τίποτα δεν είναι ωραιότερο από το να ζει κανείς ελεύθερα μέσα σε μια κοινωνία ισότητας. Πέρασε καιρός μέχρι να καταλάβω ότι αυτό δεν ήταν παρά ένα ωραίο όνειρο.
Η πραγματική άγνοια δεν είναι η απουσία γνώσης, αλλά η άρνηση να αποκτηθεί η γνώση.
Κάθε φορά που μια θεωρία εμφανίζεται ως η μόνη δυνατή, θεωρήστε το ως σημάδι ότι δεν έχετε καταλάβει ούτε τη θεωρία ούτε το πρόβλημα που σκοπεύει να λύσει.
Η επιστήμη πρέπει να ξεκινά με μύθους και την κριτική αυτών των μύθων.