Γιατί ο Τραμπ έχει ακόμα πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές
Οι δημοσκοπήσεις, οι σιωπηλοί ψηφοφόροι και οι εκλέκτορες
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 8/10/2020 | 00:15
Πρόσφατα είχα μια συζήτηση με έναν γνωστό που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Μου είπε πως ο Τραμπ έχει πολλούς οπαδούς φανερούς αλλά και κάποιους κρυφούς. Τον προτιμούν γιατί έχει μειώσει τους φόρους και έχει αυξήσει τα επιδόματα, αλλά δεν λένε ότι θα τον ψηφίσουν λόγω του χειρισμού του στις περιπτώσεις της πανδημίας και του κινήματος Black Lives Matter. Ο ίδιος μου είπε ότι δεν του συγχωρεί τα δυο τελευταία. Αλλά υπάρχουν αρκετοί που τα συγχωρούν.
Η αλήθεια είναι πως κάθε εκλογικό μοντέλο πρόβλεψης δεν δίνει στον Τραμπ μεγάλη πιθανότητα νίκης, με το μεγαλύτερο να βρίσκεται κάτω από το 30%. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα ωστόσο, το ποσοστό του να κερδίσει τις εκλογές ήταν στο 30%. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Τραμπ θα κερδίσει και αυτές τις εκλογές, αλλά ότι μετά από αυτά τα τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία κατηγόρησε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του, έχει ακόμα ελπίδα να κερδίσει.
Η διαφορά στις δημοσκοπήσεις είναι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη που είχε ο Τραμπ με την Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο, το 2016 η Κλίντον έλαβε περίπου 2 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό της κι όμως δεν κέρδισε τις εκλογές. Και αυτό οφείλεται στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, το οποίο δεν απαιτεί από κάποιον υποψήφιο να έχει τις περισσότερες ψήφους ανάμεσα στους ψηφοφόρους αλλά την πλειοψηφία των εκλεκτόρων, ώστε να εκλεγεί πρόεδρος. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2000, όταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε λάβει περίπου μισό εκατομμύριο λιγότερες ψήφους αλλά κέρδισε τους εκλέκτορες απέναντι στον Αλ Γκορ.
@businessinsider.com
Οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δείχνουν ένα σίγουρο αποτέλεσμα αν η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Αν η διαφορά είναι μικρότερη, σημασία έχει το αποτέλεσμα στις λεγόμενες «swing states», τις πολιτείες δηλαδή που δεν βγάζουν παραδοσιακά είτε τους Ρεπουμπλικάνους είτε τους Δημοκρατικούς, αλλά γίνονται «κόκκινες» ή «μπλε» ανάλογα με το πρόσωπο, τις συνθήκες και την επικαιρότητα. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι οι Φλόριντα, Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Γουινσκόνσιν, Βόρεια Καρολίνα και Αριζόνα. Προς το παρόν, ο Τραμπ είναι πίσω σε όλες αλλά σε κάποιες οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Για να έχει μια σοβαρή πιθανότητα να επανεκλεγεί, θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον τρεις από αυτές. Πράγμα δύσκολο την συγκεκριμένη στιγμή, αλλά όχι ακατόρθωτο.
Η στρατηγική του Τραμπ τον τελευταίο καιρό δεν φάνηκε να τον βοηθάει. Ούτε το πρώτο ντιμπέιτ, ούτε η συμπεριφορά του όταν προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό. Ωστόσο πέρα από τους ηχηρούς οπαδούς του, από τους οποίους ένα μεγάλο μέρος τους πιστεύει πως οι ΗΠΑ δέχονται επίθεση από ξένους (ειδικά από τα νότια σύνορα), πως η Κίνα έστειλε τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ για να τους εξολοθρεύσει και πως το Black Lives Matter δεν θα έπρεπε να υφίσταται, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν διαλαλούν ότι θα τον ψηφίσουν. Και θα τον ψηφίσουν είτε γιατί τον προτιμούν ώστε να τρέξει την οικονομία, είτε γιατί δεν τους αρέσει ο Μπάιντεν (με την δικαιολογία ότι είναι πιόνι των τραπεζών και της ελίτ).
Το αποτέλεσμα προς το παρόν δείχνει Μπάιντεν, αλλά το ότι υπάρχει η αμφιβολία δίνει έναν αμφίρροπο χαρακτήρα στην εκλογική μάχη. Ο Μπάιντεν μπορεί να μην πείθει αρκετούς από τους αναποφάσιστους. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι απέναντί του έχει έναν εν ενεργεία πρόεδρο που μετέτρεψε τα πάντα σε show, που χειρίστηκε την πανδημία με αλαζονικό τρόπο, υπήρξε ειρωνικός στις διαδηλώσεις του Black Lives Matter, έγινε ο πρώτος πρόεδρος που πήγε στο ετήσιο συλλαλητήριο κατά των αμβλώσεων και που κατηγορήθηκε από 26 γυναίκες για σeξουαλική παρενόχληση. Με λίγα λόγια, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο ντιμπέιτ, είναι ένας άνθρωπος που δεν σέβεται τίποτα και κανέναν. Κι είναι ακριβώς αυτό που τον κάνει επικίνδυνο για σημερινές εκλογές.