Οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν για το καψόνι σε Δένδια
Κλιμακώνει η Αγκυρα - Απαντά η Αθήνα
Δημοσίευση 15/10/2020 | 14:02
Η Άγκυρα παραμένει αμετανόητη και κλιμακώνει μέρα με την ημέρα με νέες προκλήσεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα. Ειρωνείες από επίσημα χείλη.
Τελευταίο επεισόδιο στην ελληνοτουρκική κρίση ήταν όλα όσα έγιναν με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια από το Ιράκ στην Ελλάδα και ενώ αυτό βρισκόταν στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία και προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του έπρεπε να μπει στο FIR της Τουρκίας.
Και ενώ είχε υποβληθεί σχέδιο πτήσης το ελληνικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να κάνει κύκλους επί 20 λεπτά μέχρι να δοθεί το πράσινο φως από τους Τούρκους να περάσει πάνω από την χώρα τους.
Την είδηση αποκάλυψε η ΕΡΤ, και λίγες ώρες αργότερα η Αθήνα έκανε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για το προκλητικό αυτό περιστατικό. Η απάντηση των Τούρκων ήταν ότι επρόκειτο περί τεχνικού λάθους. Η Αθήνα μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε δεσμεύσεις από την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί αυτό το περιστατικό καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα χρειαστεί να περάσει ξανά από το τουρκικό FIR καθώς θα ταξιδέψει στην Αρμενία.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι αυτή η κίνηση συνιστά ακόμα μια πρόκληση και πως έχει γίνει διάβημα και δόθηκαν εξηγήσεις και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί στο μέλλον.
«Κινούμε τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι πρέπει «να σταθμίσουν οι ηγέτες τη στάση της Τουρκίας να δουν το χρονοδιάγραμμα και να αποφασίσουν είτε την επιβολή κυρώσεων. Θα συζητήσουμε και την επιβολή κυρώσεων και το χρονοδιάγραμμα και θα δούμε τη στάση των ευρωπαίων».
Είπε ακόμα ότι «Είναι πάντα στο τραπέζι οι κυρώσεις. Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος επιβολής είναι θέμα των ηγετών. Θελουμε την επανέναρξη των διερευνητικών αλλά αν η Τουρκία δεν συμμορφώνεται, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Επιθυμία μας είναι η εξομάλυνση. Κόκκινη γραμμή είναι ότι Ελλάδα υπερασπίζεται κυριαρχία της και κυριαρχικά δικαιώματα.
Κυριαρχία στα χωρικά ύδατα που είναι στα 6 μίλια ενώ κυριαρχικά δικαιώματα είναι η υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη. Έχουμε το δικαίωμα να το πάμε στα 12 και θα το κάνουμε όταν το κρίνουμε σκόπιμο».