Πως νιώθει ο Έλληνας όταν βλέπει δυο γυναίκες να φιλιούνται;
Η έρευνα που αποκαλύπτει πόσο υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι οι Έλληνες
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/10/2020 | 00:16
Φαίνεται ότι δυστυχώς, οι Έλληνες στηρίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων μόνο στα λόγια. Αυτό τουλάχιστον έδειξε σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στην οποία οι περισσότεροι Έλληνες απάντησαν σε ποσοστό 68% ότι θα πρέπει οι ΛΟΑΤκι να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ετερόφυλους.
Όταν όμως οι ερωτήσεις έγιναν πιο συγκεκριμένες, αποκαλύφθηκε ότι τα ποσοστά έγιναν ιδιαίτερα αρνητικά, με την χώρα μας - μαζί με την Κύπρο - να έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ως προς την ουσιαστική αποδοχή αυτών των ανθρώπων, πίσω και από αρκετές χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018, οι Έλληνες συμφωνούν με ποσοστό μόλις 44% (μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 72%) στην τοποθέτηση ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος στην σeξουαλική σχέση μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου.
Σε ότι αφορά τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι Έλληνες είναι αρνητικοί σε ποσοστό 56%, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (26%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό στην Ελλάδα είναι κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2015.
Στην ερώτηση δε σχετικά με το πόσο άνετα ή άβολα νιώθουν σε διαφορετικούς συνδυασμούς ατόμων που θα κρατιούνται χέρι - χέρι στον δρόμο ή θα φιληθούν δημόσια, ενώ οι Έλληνες δεν είναι καθόλου πουριτανοί σε ένα ετερόφυλο ζευγάρι (νιώθουν άνετα σε ποσοστό 85% και μόλις 6% άβολα) τα ποσοστά αντιστρέφονται όταν πρόκειται για άτομα του ίδιου φύλου.
Στην περίπτωση δύο ανδρών το ποσοστο που νιώθει απολύτως άνετα πέφτει στο 22% ενώ αυτοί που δηλώνουν ότι αισθάνονται εντελώς άβολα φτάνει στο 60%. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα σε ότι αφορά στις λεσβίες, καθώς με το δημόσιο φιλί ή το κράτημα από το χέρι να τους κάνει να νιώθουν απολύτως άνετα.