Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σπάνιο καλαμάρι στα βάθη της αβύσσου
Για πρώτη φορά βιντεοσκοπήθηκε ζωντανό στο φυσικό του περιβάλλον, στην άβυσσο, το καλαμάρι Spirula Spirula
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2020 | 21:30
Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τα μέλη μιας ερευνητικής ομάδας στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας.
Όπως φαίνεται και στο video που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι επιστήμονες είχαν ρίξει ένα ρομποτικό βαθυσκάφος σε βάθος 850 μέτρων. Και τότε ένας από αυτούς ακούγεται να λέει «τι στο καλό;», έχοντας προφανώς αιφνιδιαστεί από αυτό που έβλεπε στην οθόνη.
Όπως αποδείχθηκε, το ρομποτικό βαθυσκάφος είχε τραβήξει εντυπωσιακά πλάνα ενός σπάνιου καλαμαριού, του Spirula Spirula, με το περίπου 7 εκατοστών πλάσμα να καταγράφεται ζωντανό στο φυσικό του περιβάλλον, στην άβυσσο, για πρώτη φορά!
«Πολλοί επιστήμονες τρελάθηκαν με το θέαμα, γιατί το κεφάλι του είναι προς τα πάνω, ενώ το όργανο πλευστότητάς του είναι προς τα κάτω», είπε εκστασιασμένος ο ζωολόγος Μάικλ Βετσιόνε, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη των καλαμαριών στο μουσείο φυσικής ιστορίας Smithsonian.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, το πιο λογικό θα ήταν το κεφάλι του μαλακίου να ήταν προς τα κάτω, μιας και είναι βαρύτερο, κάτι που συμβαίνει όταν το καλαμάρι κολυμπά σε ενυδρείο.
Φαίνεται, όμως, ότι στο φυσικό του περιβάλλον και σε τέτοια μεγάλα βάθη, είναι σε θέση να κολυμπά με το κεφάλι πάνω και τα 8 πόδια και 2 πλοκάμια του προς τα κάτω.
Exciting news! This appears to be the FIRST observation of Spirula, aka ram's horn squid, alive + in its natural environment. Very rarely seen or captured, they have many extinct relatives, but are only living member of genus Spirula, family Spirulidae, and order Spirulida. 1/3 pic.twitter.com/re4rZyRuER
— Schmidt Ocean (@SchmidtOcean) October 27, 2020