The Squad: Οι τέσσερις βουλευτίνες που θέλουν να αλλάξουν τις ΗΠΑ
Κατάφεραν και οι τέσσερις να επανεκλεγούν
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 5/11/2020 | 00:53
Οι Αμερικάνοι συνηθίζουν να βάζουν ταμπέλες και να μαγειρεύουν τα πιο εύστοχα παρατσούκλια για το οτιδήποτε. Είναι ο τρόπος τους, ο τρόπος που λειτουργεί η γλώσσα τους. Πρέπει να σκεφτούν μια λέξη η οποία θα εξηγεί μια ολόκληρη έννοια ή θα περιγράφει μια ολόκληρη κατάσταση. Αυτό έκαναν και στην περίπτωση του «The Squad» που στα ελληνικά σημαίνει «Το απόσπασμα». Έτσι ονομάζονται τέσσερις γυναίκες που έχουν εκλεγεί βουλευτές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί θέλουν να αλλάξουν ολόκληρη της χώρα.
Θεωρούνται από πολλούς η εκπρόσωποι της νέας γενιάς της αριστεράς στις ΗΠΑ. Κι όταν λέμε αριστεράς εννοούμε της αριστερής πτέρυγας του δημοκρατικού κόμματος, που έχει πλέον ταξική ρητορική και όχι απλά οικονομική, ένα κεφάλαιο που η πολιτική στις ΗΠΑ αρχίζει και τελειώνει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2018 για διετή θητεία και τώρα διεκδίκησαν την επανεκλογή τους. Η Alexandria Ocasio – Cortez από τη Νέα Υόρκη, η Ayanna Pressley από την Μασαχουσέτη, η Ilhan Omar από τη Μινεσότα και η Rashida Tlaib από το Μίσιγκαν, ήταν σχεδόν αδύνατον να μην επανεκλεγούν. Άλλωστε οι περιφέρειες τους είναι αρκετά φιλελεύθερες ώστε να μην κινδυνεύσουν με ήττα. Το μεγάλο στοίχημα και για τις ίδιες ήταν να κερδηθούν και οι εθνικές εκλογές, κάτι για το οποίο θα έπαιρναν μερίδιο.
Our sisterhood is resilient. pic.twitter.com/IfLtsvLEdx
— Ilhan Omar (@IlhanMN) November 4, 2020
Και οι 4 κατάφεραν να επανεκλεγούν. Οι εθνικές εκλογές είναι ακόμα ένα θέμα, αν και φαίνεται πως έστω και οριακά, αυτό που προσπάθησαν και οι 4 τα τελευταία δυο χρόνια, την ανατροπή δηλαδή του Τραμπ, θα γίνει. Αν δεν γίνει, ο ρόλος τους θα είναι μεν διαφορετικός αλλά δεν θα σταματήσει να είναι σημαντικός.
Τα μέλη του «The Squad», όνομα που προέκυψε από μια selfie που έβγαλαν μαζί πριν από δυο χρόνια, ανήκουν σε μειονότητες με τις 3 από τις 4 να έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ. Μόνο η Ilhan Omar είναι πρόσφυγας του εμφυλίου πολέμου στη Σομαλία, που ζήτησε και πήρε άσυλο μαζί με την οικογένειά της το 1995, σε ηλικία 13 ετών. Μαζί με την Ayanna Pressley έγιναν οι πρώτες μουσουλμάνες γυναίκες που εκλέχτηκαν στο Κογκρέσο.
Ο Τραμπ έχει καταλάβει την δυναμική τους και τις έχει στοχοποιήσει ουκ ολίγες φορές. Πέρσι με tweet του τις κάλεσε να «επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν», σε μια ακόμα προσπάθεια να προάγει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Οι επιθέσεις τους όμως ενίσχυσαν τον δεσμό τους και τις έκανε ακόμα πιο δυνατές. Τα νιάτα τους, αφού όλες είναι κάτω από 50, είναι ακόμα ένας λόγος που είναι επικίνδυνες για τους αντιπάλους τους.
Y'all, the Squad is here to stay. Can we all at least celebrate that? 🔥
— Erika Andiola (@ErikaAndiola) November 4, 2020
cc: @AOC @Ilhan @AyannaPressley @CoriBush @RashidaTlaib
Ο κύριος όμως λόγος είναι η ρητορική τους, που επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην κλιματική αλλαγή και στην οικονομική ανισότητα. Η καθεμιά τους έχει το ρόλο τους σε αυτή την «αδελφότητα» όπως την λένε, και όπως φαίνεται το κίνημα τους μέσα στο Κογκρέσο θα ενισχυθεί από ακόμα δυο γυναίκες και έναν άνδρα, που κατάφεραν να εκλέγουν κι αυτοί σε αυτό. Ο λόγος για τους Jamaal Bowman από τη Νέα Υόρκη, Cori Bush από το Μιζούρι και τη Marie Newman από το Ιλινόις.
Αν τελικά ο Μπάιντεν καταφέρει να γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε με το «The squad» μέσα στο Κογκρέσο, θα μπορεί να υιοθετήσει μια ακόμα πιο προοδευτική στάση ακόμα και από τον Ομπάμα. Κι αυτό γιατί η φωνή τους έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην αμερικανική νεολαία, που ψάχνει κάποιον να τα βάλει με το συντηρητικό παρελθόν και να αλλάξει τις ΗΠΑ προς το καλύτερο.
Πάντως, η επανεκλογή τους γέμισε αισιοδοξία πολλούς ανθρώπους εντός και εκτός ΗΠΑ, ακόμα κι όταν ο Τραμπ φαινόταν πως θα κερδίσει τις εκλογές. Οι 4 βουλευτίνες του «The Squad» μπορεί να είδαν πως η ζωή στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής είναι πολύ δύσκολη, αλλά ξέρουν ότι δεν είναι μόνες τους και είναι έτοιμες να παλέψουν για όσα πιστεύουν υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Και ίσως είναι καιρός να δούμε αυτούς τους ανθρώπους με μεγαλύτερη προσοχή, γιατί θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κλιματική αλλαγή, μπορεί να μην βάζουν λεφτά στην τσέπη σήμερα αλλά θα γίνουν η κληρονομιά μας στη γενιά που έρχονται για μια καλύτερη και υγιέστερη ζωή.