Τι είναι η «καταιγίδα» του ανοσοποιητικού συστήματος
Τι έδειξε νέα έρευνα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 10/11/2020 | 00:02
Mεγάλο ενδιαφέρον δείχνει η επιστημονική κοινότητα στις κυτταροκίνες και στο κατά πόσο αυτές επιδεινώνουν την κατάσταση των ασθενών που πάσχουν από κορωνοϊό.
Τι είναι οι κυτταροκίνες
Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία των ανοσιακών κυττάρων. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επικοινωνούν μεταξύ τους απελευθερώνοντας μικρά σηματοδοτικά μόρια που λέγονται κυτταροκίνες.
Έρευνες δείχνουν πως αρκετοί θάνατοι από τον COVID-19 αποδίδονται σε υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο αυτό, το οποίο είναι γνωστό ως «καταιγίδα κυτταροκινών», θα μπορέσουμε πιθανώς να αποτρέψουμε ευκολότερα τις σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης από τον ιό.
Οι επιστήμονες τελευταία όμως, αμφιβάλλουν πως μια συγκεκριμένη κυτταροκίνη, η ιντερλευκίνη 6 (ή αλλιώς IL-6) είναι υπεύθυνη για την αντίδραση μπούμερανγκ της άμυνας του οργανισμού - μια αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση όσων έχουν κορωνοϊό.
Τι τελικά προκαλεί ορισμένους θανάτους από Covid-19 και πώς αυτοί μπορεί να αποτραπούν;
Αυτή η «καταιγίδα κυτταροκινών» αναφέρθηκε αρχικά στην Κίνα όπου άρχισαν να δοκιμάζονται φάρμακα με στόχο να μπλοκάρουν την IL-6, ενώ ακολούθησαν παρόμοιες αναφορές από την Ιταλία. Όπως φαίνεται, σύμφωνα με την θεωρία, οι άμυνες του οργανισμού μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες, απελευθερώνοντας μαζικά κυτταροκίνες, που κάνουν σοβαρή ζημιά στους ιστούς και στα όργανα. Άρα και τα φάρμακα που φτιάχτηκαν κατά της IL-6 δεν είναι απαραίτητο πως είναι αποτελεσματικά για τον κορωνοϊό.
Τρεις μελέτες μάλιστα έδειξαν πως η IL-6 έχει μικρή ή ελάχιστη σημασία στους ασθενείς με κορωνοϊό. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν καν συστηματικές μελέτες που να αξιολογούν κατά πόσο τα επίπεδα της IL-6 είναι αφύσικα αυξημένα στους ασθενείς με Covid-19.
«Είναι σαν ένα σπαγκέτι μπλεγμένο με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είναι υπεραισιόδοξο να θεωρεί κάποιος ότι η IL-6 θα είναι η απάντηση για το κάθε τι», ανέφερε ο ανοσολόγος δρ Μπρους Γουόκερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ragon του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και των νοσοκομείων ΜΙΤ και Χάρβαρντ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εκτός από την IL-6, άλλοι παράγοντες, όπως οι πρωτεΐνες φεριτίνη και CRP, μπορεί να εμπλέκονται στην αυτοκαταστροφική αμυντική αντίδραση.