E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η τραγουδίστρια που έκρυψε τους φοιτητές στο σπίτι της όταν τα τανκς μπήκαν στο Πολυτεχνείο

Παρακολούθησε τα γεγονότα από το μπαλκόνι της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2020 | 00:57

Η τραγουδίστρια που έκρυψε τους φοιτητές στο σπίτι της όταν τα τανκς μπήκαν στο Πολυτεχνείο

Η Σοφία Βέμπο ήταν η «τραγουδίστρια της νίκης» στον αγώνα των Ελλήνων στρατιωτών στο αλβανικό μέτωπο. Η συμβολή της στην ανύψωση του φρονήματος και του ηθικού των στρατευμάτων ήταν τεράστια και γι’ αυτόν τον λόγο την έχει δοθεί και ο συγκεκριμένος τίτλος.

Το 1973, η Σοφία Βέμπο κατοικούσε στην οδό Στουρνάρα 23, με το μπαλκόνι της να βλέπει το Πολυτεχνείο. Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, όπως αποκάλυψε η ίδια αργότερα, είχε βγει στο μπαλκόνι και παρακολουθούσε τα γεγονότα. Ήταν εκεί την ώρα που τα τανκς εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο.

Αμέσως μετά την εισβολή, κατέβηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας και βλέποντας τους φοιτητές τρομοκρατημένους και κυνηγημένους από την αστυνομία και το μάτι των ελεύθερων σκοπευτών, άνοιξε το σπίτι της και το μετέτρεψε τις επόμενες μέρες σε «άσυλο».

Η κίνηση της μαθεύτηκε από την Ασφάλεια, η οποία της χτύπησε το κουδούνι. Η Σοφία Βέμπο όμως αρνήθηκε ότι συμβαίνει κάτι στο σπίτι της και δεν άνοιξε την πόρτα, με αποτέλεσμα η ασφάλεια να αποχωρήσει. Δεν μπορούσε άλλωστε κανείς να την πειράξει.

Μπορεί λίγα χρόνια νωρίτερα να είχε προκαλέσει κακές εντυπώσεις όταν εμφανίστηκε σε φιέστες των συνταγματαρχών στο Καλλιμάρμαρο, ωστόσο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τα πάντα άλλαξαν. Πρώτα μετέτρεψε το σπίτι της σε πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών τις ημέρες που ακολούθησαν την εξέγερση των φοιτητών και ύστερα, με την εμφάνισή της ξανά στο Καλλιμάρμαρο και στην εκδήλωση για την επάνοδο της Δημοκρατίας όπου τραγούδησε «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, / και τα τανκς γονάτισαν κείνη τη βραδιά…», κατάφερε να απαλύνει όποια κακή εντύπωση είχε προκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ήταν μια πράξη εξιλέωσης για εκείνη, μια γενναία πράξη την στιγμή που χρειαζόταν. Είναι πολύ πιθανό, αν δεν άνοιγε εκείνη την στιγμή το σπίτι της, κάποιοι από τους φοιτητές που βρέθηκαν εκεί να είχαν προστεθεί κι εκείνοι στη λίστα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου του 1973.

*Η κεντρική φωτογραφία αποτελεί ένα ιστορικό στιγμιότυπο που τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Βασίλη Καραγεώργο, ο οποίος απαθανάτισε με τον φακό του τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν οι Έλληνες κοιμήθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου και ξύπνησαν στη… 1 Μαρτίου!

Ιστορικά 12.03.2025
Η «χαμένη» περίοδος των 13 ημερών στην ελληνική ιστορία

Γιατί ο Περικλής φορούσε συνέχεια την περικεφαλαία του;

Ιστορικά 12.03.2025
Tι λέγανε οι κακές γλώσσες

Για ποιον λόγο ο Έλον Μασκ κάνει χρήση κεταμίνης

Stories 12.03.2025
Η αυτοκρατορική συμπεριφορά ενός δισεκατομμυριούχου

Μαρτυρίες γυναικών από το Αφγανιστάν: «Εδώ και τρία χρόνια δεν έχω καταφέρει να μάθω τίποτα καινούριο»

Stories Χτες
Το BBC δίνει τον λόγο σε όσες ζουν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, οι οποίες φυσικά μιλούν ανώνυμα.

Καίτη Κωνσταντίνου: Η αξεπέραστη Σωσώ δεν είναι πια μαζί μας – Οι ρόλοι και η ζωή της

Πρόσωπα Χτες
Η άγνωστη προσωπική ζωή και ο θάνατος που την στιγμάτισε

Το πασίγνωστο ζευγάρι της Ελλάδας που πέρασε από το μίσος στο θυελλώδη έρωτα

Stories Χτες
Η σχέση που συγκλόνισε το θέατρο και τον κινηματογράφο: Από το μίσος στον θυελλώδη έρωτα και τον χωρισμό

Όταν η τέχνη... εξοργίζει: Από την εικονομαχία του τότε, στην επίθεση του βουλευτή τώρα

Ιστορικά Χτες
Από τις εικονομαχίες μέχρι την Ελλάδα του 2025 – Γιατί κάποιοι καταστρέφουν την τέχνη;

Η «αποχριστιανοποίηση» της Συρίας: Ένας συνεχιζόμενος διωγμός

Stories Χτες
Οι χριστιανοί στη Συρία όλο και λιγοστεύουν

5 άγνωστες χώρες της Ευρώπης

Stories Χτες
Τις ξέρατε όλες;

Όταν οι οπαδοί της Λέγκια την «έφεραν» κανονικά στην UEFA

Αθλητισμός Χτες
Με εξυπνάδα και χιούμορ