Εικόνες από το Τσέρνομπιλ: Πώς είναι σήμερα
Απόκοσμες εικόνες, 33 χρόνια αργότερα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 24/11/2020 | 00:53
33 χρόνια μετά την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπιλ, ένα drone σκίζει τον αέρα και φτάνει ως τον χώρο του αντιδραστήρα 5 για να ελέγξει τα πυρηνικά απόβλητα.
Οι τεράστιες θυσίες, οι προσπάθειες των εργατών, επιστημόνων και χιλιάδων Σοβιετικών στρατιωτών ώστε να καλύψουν τον εκτεθειμένο πυρήνα του αντιδραστήρα και να περιορίσουν την εκπομπή της ραδιενέργειας οδήγησε σε τεράστιες απώλειες από εκείνη τη μέρα κι έπειτα. Η έκρηξη συνέβη στον αντιδραστήρα 4, ωστόσο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου πραγματοποιούνταν η κατασκευή των αντιδραστήρων 5 και 6 που επρόκειτο να λειτουργήσουν στο μέλλον.
Με τη βοήθεια ενός drone, οι ειδικοί επιθεώρησαν τον αντιδραστήρα 5 που βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τότε.
Όπως εξηγεί εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Flyability, που πέταξε το drone, «Tην ώρα της καταστροφής επειδή η ανάγκη για εκκένωση ήταν υψίστης σημασίας, δεν υπήρχε κανένα αρχείο για το αν οι δεξαμενές συγκράτησης στον αντιδραστήρα 5 είχαν λάβει ποτέ τις ράβδους ουρανίου για τις οποίες είχαν κατασκευαστεί».
Όπως φαίνεται πάντως οι δεξαμενές ήταν κενές, χωρίς πυρηνικά απόβλητα.
«Η αποστολή του Τσέρνομπιλ ήταν αγχωτική, επειδή το τείχος που έπρεπε να πετάξουμε ήταν πάνω από 230 πόδια ύψος, οπότε δεν θα παίρναμε πίσω το drone αν το σήμα χανόταν», εξήγησε ο Τσαρλς Ρέι, διευθυντής εκπαίδευσης της Flyability και ένας από τους ηγέτες της αποστολής.