Η Ευρώπη και η οικονομία της έχει πληγεί πολύ από την πανδημία του κορωνοϊού. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδικτυακά από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου και στην οποία πήραν μέρος 24.812 πολίτες από τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ, μας το επιβεβαιώνει.
Το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που νιώθουν ότι είναι πλέον σε χειρότερη οικονομική κατάσταση αγγίζει το 40%. Και εκείνοι που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο, ακόμα και πριν το δεύτερο κύμα είναι οι Ούγγροι.
Το δεύτερο κύμα των μολύνσεων από COVID-19 στην Ευρώπη έφερε νέα lockdown και αναμένεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 39% των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ, απάντησε ότι η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τα εισοδήματά τους.
Στην Ουγγαρία αυτό το ποσοστό φτάνει το 44%, πράγμα που την κάνει την χώρα που έχει ζημιωθεί περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για πρώτη φορά πλέον, οι Ευρωπαίοι αναφέρουν πως το οικονομικό πλήγμα από τους περιορισμούς αντισταθμίζει τα οφέλη για την υγεία, τα οποία οι περιορισμοί θέλουν να πετύχουν, όπως αναφέρει το Reuters.
Μια μεγάλη μερίδα των πολιτών πιστεύει πως η ΕΕ θα έπρεπε να δείξει ικανότερη στην αντιμετώπιση της πανδημίας και θα έπρεπε να έχει και να διαθέσει περισσότερα χρήματα γι’ αυτό. Ωστόσο το πακέτο του 1,8 τρισεκατομμυρίου ευρώ της ΕΕ βρίσκεται στον αέρα, επειδή η εθνικιστικές κυβερνήσεις σε Πολωνία και Ουγγαρία, οι οποίες τάσσονται κατά της σύνδεσης της αποδέσμευσης των πόρων με τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών.
Το 77% παρολ’ αυτά των πολιτών της ΕΕ, πιστεύουν πως η Ένωση θα πρέπει να δώσει κεφάλαια μόνο σε χώρες οι οποίες σέβονται το κράτος δικαίου. Αυτή η αίσθηση υπάρχει και στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, με την πλειοψηφία των πολιτών να διαφωνεί με τις κυβερνήσεις τους. Το 72% των πολιτών και στις δυο αυτές χώρες τάσσονται υπέρ της σύνδεσης των όρων και του σεβασμού του κράτους δικαίου.
Εάν ξεμπλοκαριστεί από τις κυβερνήσεις τους, οι Ούγγροι θα λάβουν 40 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι Πολωνοί 130 δισεκατομμύρια ευρώ από το συγκεκριμένο πακέτο. Πάντως γενικότερα, το ποσοστό θετικής άποψης για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί μέσα στο 2020. Από το 31% τον Απρίλιο του 2020, έχει φτάσει στο 41% τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, δείχνοντας μια μεγάλη και σταθερή αύξηση.