E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται lockdown δυο ταχυτήτων

Ανησυχία για την επαρχία, φόβος για τα Χριστούγεννα

Δημοσίευση 27/11/2020 | 09:19

Έρχεται lockdown δυο ταχυτήτων

Επτά τουλάχιστον περιοχές στη χώρα μας παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και η κυβέρνηση για αυτό το σενάριο lockdown «δύο ταχυτήτων».   

Tα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που θα κρίνουν την όποια άρση περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό με τον χρονικό ορίζοντα να μην έχει προς το παρόν προσδιοριστεί σαφώς. Δεν αποκλείεται τελικά, να εφαρμοστούν διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικές περιοχές, ώστε να ανοίξει όπου κρίνεται εφικτό η αγορά.   

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισήμανε ότι «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να παραμείνουν σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.   

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι επτά «κόκκινες» περιοχές   

Η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Μαγνησία, είναι σε οριακή κατάσταση καθώς τελειώνουν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λέσβο υπάρχει μεγάλη ανησυχία εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και τέλος στην Αχαΐα εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού. Οι αρχές θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο συνωστισμού ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της πόλης της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοέμβρη.   Χτες είχαμε τις πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών από την Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα λόγω της ασφυκτικής πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η μεταφορά των τριών ηλικιωμένων ανδρών από τη Δράμα κρίθηκε αναγκαία καθώς νοσούν βαριά και δεν υπάρχουν κενές θέσεις ΜΕΘ στην ευρύτερη περιοχή.   

«Είμαστε απόλυτα πλήρεις. Όποιος χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία γίνεται διακομιδή και επιλαμβάνεται το συντονιστικό κέντρο που θα συνεχίσει τη νοσηλεία του», δήλωσε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας.   

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν γίνει συνολικά 50 αεροδιακομιδές κυρίως από νησιά, είναι όμως η πρώτη από τη Βόρεια Ελλάδα προς την Αθήνα. «Πολύς κόσμος με συμπτώματα πηγαίνει στις δουλειές για να μη χάσει το μεροκάματο, άλλοι έχουν εντολές από εργοδότες να κρύβουν συμπτώματα και έρχονται καθυστερημένα με βαριά συμπτώματα», αναφέρει η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας η κατάσταση είναι εξίσου δραματική καθώς η πληρότητα φτάνει το 100%.   

Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι της 7 Δεκεμβρίου   

Η μέχρι στιγμής κατάσταση δεν φέρεται να επιτρέπει την άρση του απαγορευτικού. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 2.018 κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ωστόσο αυξήθηκαν, φτάνοντας τους 608, δηλαδή σε νέο αρνητικό ρεκόρ.   

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι από τους βασικούς λόγους που παρατάθηκε το lockdown τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. «Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για την προστασία από την πανδημία μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 το πρωί. Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2025: Τι θα πληρώσετε φέτος ‑ Ποιοι θα έχουν έκπτωση και ποιοι δε θα πληρώσουν τίποτα

Ελλάδα Χτες
Στο Taxisnet είναι τα πρώτα... ραβασάκια για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

ΑΠΘ: Πήρε το «πτυχίο» της σήμερα η Κέλλυ Πορφυρίδου που σκοτώθηκε στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ θα της απονεμηθεί ένας τιμητικός τίτλος τον οποίο θα παραλάβει η μητέρα της

Σταύρος Μπαλάσκας: «Η πρώην γυναίκα μου, μού κρατάει το παιδί απ` τον δεύτερο γάμο»

Ελλάδα Χτες
«Η πρώην γυναίκα μου, μου κρατάει το παιδί απ’ τον δεύτερο γάμο. Πάτησα τη Νορβηγία, τη Σουηδία», ανέφερε με διάθεση για χιούμορ ο Σταύρος Μπαλάσκας

Ξεκίνησε η δίκη για τον θάνατο του Μαραντόνα ‑ «Ήταν δολοφονία ... »

Αθλητικά Νέα Χτες
Η οικογένεια του Ντιέγκο Μαραντόνα και εκατομμύρια θαυμαστών του σε όλο τον κόσμο περιμένουν απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου του

Σεισμός τώρα στην Εύβοια

Ελλάδα Χτες
Σεισμός 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα Βασιλικά Εύβοιας

Νέες ταυτότητες: Πότε τελειώνει η προθεσμία για να βγάλετε νέα

Ελλάδα Χτες
Ο Προσωπικός Αριθμός του πολίτη θα είναι ο ΑΦΜ συν επιπλέον τρία στοιχεία, ένα γράμμα και δύο αριθμοί, που θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης στην ειδική πλατφόρμα myinfo

Αγριος καβγάς στη μέση του δρόμου στο Λονδίνο ‑ Εννέα άτομα γρονθοκοπούσαν ο ένας τον άλλο, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Αναυδοι οι διερχόμενοι οδηγοί - Οι ντόπιοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση της βίας στην περιοχή

Φοιτητές στη Σερβία απέκλεισαν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Κόσμος Χτες
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Φρίκη στην Πολωνία: Συνελήφθη Ουκρανή που είχε πουλήσει 56 ανθρώπινα νεφρά

Κόσμος Χτες
Η γυναίκα που άνηκε σε κύκλωμα εμπορίας οργάνων καταζητείτο από την Interpol από τον Νοέμβριο του 2020