E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο κοστίζουν τα προσωπικά μας δεδομένα στο dark web;

Η έρευνα της Kaspersky απαντά στο ερώτημα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/12/2020 | 00:29

Πόσο κοστίζουν τα προσωπικά μας δεδομένα στο dark web;
Photo by Kaur Kristjan on Unsplash

Η σύνδεση πλέον της φυσικής και της διαδικτυακής μας ζωής είναι αδιαμφησβήτητη. Οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται πλέον στο διαδίκτυο, μπορεί άμεσα να επηρεάσει και την κανονική μας ζωή.

Ένα από τα κεφάλαια τα οποία και επηρεάζονται περισσότερο είναι η διαδικτυακή επικοινωνία και η ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών. Υπάρχει δυστυχώς πάντα το ενδεχόμενα τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη να κλαπούν και να χρησιμοποιηθούν είτε εναντίον του είτε χωρίς τη συναίνεσή του.

Οι ερευνητές της εταιρείας Kaspesrsky, που εξειδικεύεται στην ασφάλεια του διαδικτύου, έψαξαν με πολλή προσοχή δυο συνέπειες της συναινετικής ή μη κοινοποίησης των προσωπικών μας δεδομένων στο διαδίκτυο. Η πρώτη είναι το doxing, δηλαδή η δημόσιο απο - ανωνυμοποίηση ενός ανθρώπου στο διαδίκτυο. Η δεύτερη είναι πιο χειροπιαστή και είναι η πώληση των προσωπικών δεδομένων στο dark web.

Έτσι αποκάλυψε το κόστος ασφαλέιας ενός ατόμου στο διαδίκτυο. Φαίνεται πως η πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ιατρικά ιστορικά αλλά και πληροφορίες ταυτοποίησης, κοστίζουν λιγότερα από μια κούπα καφέ.

Μπορεί η ευαισθητοποίηση όλων μας γύρω από το απόρρητο στο διαδίκτυο να αυξάνεται, αλλά οι περισσότεροι έχουμε απλά μια γενική κατανόηση του θέματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 37% των millennials να πιστεύουν για τους εαυτούς τους πως είναι αρκετά βαρετοί ώστε να γίνουν υποψήφια θύματα ψηφιακών εγκλημάτων. Αυτό βέβαια απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το doxing για παράδειγμα, το οποίο αποτελεί μια από τις μεθόδους διαδικτυακού εκφοβισμού, μπορεί ανά πάσα στιγμή να επηρεάσει όλους τους χρήστες που έχουν παρουσία στο διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, το doxing είναι όταν κάποιος μοιράζεται της προσωπικές πληροφορίες ενός άλλου ατόμου στο διαδίκτυο χωρίς την συγκατάθεσή του, με σκοπό να το εκθέσει να το βλάψει ή να το βάλει σε άμεσο κίνδυνο. Συνήθως οι χρήστες δεν θεωρούν πως τα προσωπικά τους στοιχεία θα διαρρεύσουν δημόσια, κι ακόμα κι αν το κάνουν οι ίδιοι δεν προβλέπουν ποια είναι η πιθανή ζημιά που μπορεί να προκύψει. Όπως όμως δείχνει η έρευνα, με ιδιαίτερα αποφασιστικούς κακοποιούς ή κακόβουλους χρήστες, το doxing μπορεί ενδεχομένως να μετατραπεί σε εισβολή στους λογαριασμούς του στόχου. Και αυτό που δεν ξέρετε είναι πως πρόκειται για μια υπηρεσία που προσφέρεται στο σκοτεινές αγορές σήμερα.

Για να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση των τρόπων με τον οποίο οι προσωπικές μας πληροφορίες μπορούν να πέσουν σε λάθος χέρια, η Kaspersky έκανε ανάλυση σε 10 ενεργές προσφορές σε 10 διεθνή φόρουμ και αγορές του dark web. Τα αποτελέσματα της έρευνας προκαλούν ανησυχία καθώς έδειξαν πως η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ξεκινά μόλις από 50 σεντς του δολαρίου για μια ταυτότητα και πάει ανάλογα με το βάθος και το εύρος των δεδομένων.

Κάποιες άλλες πληροφορίες παραμένουν σε ζήτηση, όπως και πριν από 10 χρόνια, όπως τα δεδομένα πιστωτικών καρτών και τραπεζικές υπηρεσίες. Οι τιμές των τελευταίων δεν άλλαξαν τα τελευταία χρόνια, κάτι που μας κάνει να σκεφτούμε ότι κάτι τέτοιο είναι το ίδιο εύκολο με παλαιότερα.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες για μια πιστωτική κάρτα κυμαίνονται από 6 έως 20 δολάρια, ένα δίπλωμα οδήγησης από 5 έως 25 και το διαβατήριο από 5 έως 15. Οι συνδρομητικές υπηρεσίες και η ταυτότητα είναι πιο φθηνές, με τις πρώτες να κυμαίνονται μεταξύ 0,50 και 8 δολαρίων και τις δεύτερες μεταξύ 0,50 και 10 δολαρίων.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί και νέα «προϊόντα». Όπως ιατρικά αρχεία και προσωπικές φωτογραφίες με έγγραφα ταυτοποίησης, τα οποία κοστίζουν έως και 40 δολάρια. Η αύξηση του αριθμού των φωτογραφιών με έγγραφα στο χέρι και τα σχήματα που τις χρησιμοποιούν αντικατοπτρίζει επίσης μια τάση στο παιχνίδι των «ψηφιακών αγαθών». Η κατάχρηση αυτών των πληροφοριών, ενδέχεται να προκαλέσει πολύ σημαντικές συνέπειες, όπως π.χ. το όνομα ή τις υπηρεσίες των θυμάτων με βάση την ταυτότητά τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι σκεφτόταν η Lily Phillips, το μοντέλο του Only Fans που κοιμήθηκε με 1000 άντρες;

Πρόσωπα 15.01.2025
Τι μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό της;

Το καλλυντικό που τύφλωσε εκατοντάδες γυναίκες πριν γίνει απαραίτητο

Stories 15.01.2025
Η σκοτεινή ιστορία του Lash Lure και πώς οδήγησε στη ρύθμιση της βιομηχανίας καλλυντικών

Το διαμάντι αμύθητης αξίας που σκοτώνει όποιον το αποκτά

Stories 15.01.2025
Η μυστηριώδης κατάρα του Hope Diamond που στοιχειώνει αιώνες ιστορίας

Στέφανος Τζίμας: Το παιδί ‑ θαύμα του ΠΑΟΚ που καλοβλέπει η Λίβερπουλ

Αθλητισμός 15.01.2025
Στα 19 του έχει μπει στα ευρωπαϊκά ρανταρ

5 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Πρόσωπα 15.01.2025
Ο δικός μας Στέλιος, και ιστορίες που ίσως δεν γνωρίζεις

Οliviero Toscani: Πέθανε ο εμβληματικός φωτογράφος – Η Benetton, η μαφία, το Aids

Πρόσωπα Χτες
Ποιος ήταν ο φωτογράφος πίσω από τις σοκαριστικές διαφημίσεις της Benetton που πέθανε σε ηλικία 82 ετών

Τι έτρωγαν καθημερινά οι Αρχαίοι Έλληνες;

Ιστορικά Χτες
Πώς η λιτότητα κυριαρχούσε στην κουζίνα της αρχαιότητας

Η χώρα όπου οι γυναίκες εξαφανίζονται και κανείς δεν λογοδοτεί

Stories Χτες
Όσο το κράτος συνεχίζει να αδιαφορεί, οι οικογένειες των θυμάτων και οι φεμινιστικές οργανώσεις θα συνεχίσουν να αγωνίζονται

Η αλήθεια που δεν θέλουμε να μάθουμε, πίσω από τα φτηνά ρούχα που αγοράζουμε

Stories Χτες
Η στρατηγική της χαμηλής τιμής: Πώς οι τιμές μένουν τόσο χαμηλές ενώ υπάρχει ακρίβεια;

Το ΑΙ είναι εδώ: Το πρώτο περιοδικό τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτει το μέλλον της τέχνης

Νέα Εποχή Προχτές
Οι δημιουργοί έχουν πλέον έναν νέο τρόπο να προβάλλουν τα ψηφιακά, έργα τους: την έντυπη έκδοση...