Η χρόνια που τα Χριστούγεννα ακυρώθηκαν
Ο κόσμος δεν το πήρε και πολύ καλά
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 24/12/2020 | 01:49
To 1647 η Βουλή είχε μόλις κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο σε Αγγλία, Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία. Ο βασιλιάς Κάρολος ήταν υπό κράτηση και η Εκκλησία της Αγγλίας είχε καταργηθεί και είχε αντικατασταθεί από ένα Πρεσβυτεριανό σύστημα.
Η προτεσταντική μεταρρύθμιση αναδιάρθρωσε όλες τις εκκλησίες στο νησί, με τις ιερές ημέρες, όπως εκείνες των Χριστουγέννων, να απαγορεύονται. Οι γιορτές τότε κρατούσαν για 12 ημέρες, από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου, κρίθηκαν απαράδεκτες. Οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί απαγορεύθηκαν επίσης. Οι μαζώξεις και η κατανάλωση αλκοόλ, που συνηθιζόταν σε εκείνη την περίοδο, επίσης.
Ωστόσο η ημέρα των Χριστουγέννων δεν ήταν ήσυχη. Σε όλα τα βρετανικά νησιά, οι άνθρωποι είχαν αποφασίσει να μην ακολουθήσουν τους κανόνες. Οι κάτοικοι του Νόριτς μάζεψαν υπογραφές και απαίτησαν από τον δήμαρχο να ισχύσουν οι εορτασμοί. Εκείνος δεν μπορούσε να τους δώσει άδεια, αλλά αποφάσισε να κάνει τα στραβά μάτια σε παρανομίες.
Στις 12 ημέρες των εορτασμών, το χριστουγεννιάτικο πάρτι επεκτάθηκε σε ολόκληρο το Κεντ και ο στρατός βγήκε στους δρόμους για να διασπάσει όσους συμμετείχαν σε αυτούς. Η ημέρα γιορτάστηκε κανονικά και στο Westminster με τις αρχές να συλλαμβάνουν τους ιερείς που δεν έκαναν τίποτα. Οι δρόμοι του Λονδίνου είχαν στολιστεί και τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Ο δήμαρχος της πόλης προσπάθησε να κατεβάσει μερικούς από τους στολισμούς και αμέσως δέχθηκε λεκτική επίθεση από τον κόσμο.
Σε πολλές πόλεις της Αγγλίας, νεαροί με ρόπαλα, προσπαθούσαν να πείσουν με το καλό και με το άγριο τους μαγαζάτορες να μην ανοίξουν. Όλα αυτά βέβαια δεν έγιναν απλώς για τα Χριστούγεννα. Ήταν μια πολιτική πράξη. Τα πράγματα άλλαζαν και η «εξέγερση των Χριστουγέννων» ήταν ένα τρόπος αντίδρασης στην νέα τάξη πραγμάτων, αφού ο κόσμος είχε κουραστεί με τις απαγορεύσεις και τις οικονομικές δυσκολίες που έφεραν το πρεσβυτεριανό σύστημα και ο εμφύλιος πόλεμος.
Οι αναταραχές το 1647 που συνεχίστηκαν το 1648, οδήγησαν σε εξεγέρσεις και από εκεί σε δεύτερο εμφύλιο πόλεμο. Όταν εκτελέστηκε ο βασιλιάς Κάρολος, ακολούθησε επανάσταση. Η Βρετανία και η Ιρλανδία έγιναν δημοκρατία. Κι όλα αυτά εξαιτίας των Χριστουγέννων.
Πώς μια 80χρονη Κορεάτισσα κατάφερε να φτάσει στις φιναλίστ Miss Universe
Υπάρχει μια πόλη που τα Χριστούγεννα οι κάτοικοι τρώνε όλοι μαζί ‑ Κάθε χρόνο στήνεται τραπέζι για 3.500 άτομα
10 σοφά αποφθέγματα για τα Χριστούγεννα
12 μοναδικά χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο
Πότε κάναμε «λευκά» Χριστούγεννα στην Ελλάδα;
Αυτοί που δουλεύουν στις γιορτές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες