Πώς η γαλλική κυβέρνηση θα επιβραβεύσει τους μετανάστες που πολέμησαν τον κορωνοϊό
Δεν πρόκειται μόνο για γιατρούς και νοσοκόμους, αλλά και για καθαριστές ή υπάλληλους
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/12/2020 | 02:32
Η Γαλλία αποφάσισε να ανταμείψει στην πράξη όσους μετανάστες εργαζόμενους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας.
Έτσι το υπουργείο Εσωτερικών τους κάλεσε να κάνουν αίτηση για fast – track υπηκοότητα, την οποία θα πάρουν άμεσα και γρήγορα. Ήδη πάνω από 700 άτομα έχουν πάρει υπηκοότητα ή η βρίσκονται στα τελευταία στάδια έγκρισής της.
Δεν πρόκειται μόνο για γιατρούς και νοσοκόμους, αλλά και για καθαριστές ή υπάλληλους. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έχουν εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό στον Covid-19 και πολλοί από αυτούς έχουν πεθάνει, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και νοσοκόμων.
Η Γαλλία βρίσκεται στις 10 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 62.000. Η πρωτοβουλία για τη γρήγορη υπηκοότητα, ανακοινώθηκε πρώτη φορά πριν από δυο μήνες. 73 άτομα ήδη κρατούν το διαβατήριο στο χέρι τους, ενώ ακόμα 693 θα το πάρουν σύντομα. Οι αιτήσεις έχουν φτάσει περίπου τις 3.000.
H υφυπουργός Marlene Schiappa δήλωσε την περασμένη Τρίτη πως «Επαγγελματίες υγείας, καθαρίστριες και λοιπό προσωπικό, όλοι απέδειξαν την δέσμευσή τους στο έθνος και είναι τώρα η σειρά μας να κάνουμε ένα βήμα προς αυτούς».
Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι αιτούντες θα πρέπει να βρίσκονται στην χώρα για 5 χρόνια, να έχουν σταθερό εισόδημα και να μπορούν να επιδείξουν την ένταξή τους στην γαλλική κοινωνία. Ωστόσο η κυβέρνηση ανέφερε πως όσοι αντιμετώπισαν τον κορωνοϊό στην πρώτη γραμμή, χρειάζονται μόνο να μένουν στην Γαλλία για δυο χρόνια.
Το 2017, οι μετανάστες στην Γαλλία έφταναν τα 6,4 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από πρώην αποικίες της βόρειας και την δυτικής Αφρικής. Αλλά η διαδικασία της υπηκοότητας είναι μια αυστηρή και αργή διαδικασία. Το 2019, ο αριθμός των επιτυχημένων αιτήσεων μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2018.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Γαλλία αναγνωρίζει την γενναιότητα και της συνεισφορές στο έθνος, δίνοντας υπηκοότητες. Το 2018 ο Mamoudou Gassama από το Μάλι, κέρδισε την γαλλική υπηκοότητα, όταν μεταμορφώθηκε σε «Spiderman» για τη διάσωση ενός μικρού αγοριού που κρεμόταν από ένα μπαλκόνι του Παρισιού.