Η διοργάνωση του 1993 που τα πλάγια εκτελέστηκαν με τα πόδια
Το πείραμα που απέτυχε παταγωδώς
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 2/1/2021 | 00:08
Πριν από 27 χρόνια το Παγκόσμιο Κύπελλο των εθνικών ομάδων Κ17, διεξήχθη στην Ιαπωνία. Μάλλον λίγοι θα το πήραν χαμπάρι. Ωστόσο αυτή η διοργάνωση είχε κάτι το αξιοπρόσεκτο. Αυτό δεν ήταν τόσο το γεγονός ότι νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Νιγηρίας. Αλλά το ότι η FIFA αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα. Τα πλάγια να εκτελούνται με τα πόδια.
Το υπερβολικό αμυντικό παιχνίδι στο Μουντιάλ των Ανδρών στην Ιταλία το 1990, είχε μειώσει κατά πολύ το θέαμα και τις ευκαιρίες για γκολ. Ο μέσος όρος τερμάτων ανά παιχνίδι «χτύπησε» ιστορικό χαμηλό. Ήταν μόλις 2,21. Η FIFA σκεφτόταν να κάνει κάτι ώστε να κάνει το ποδόσφαιρο ξανά πιο ελκυστικό.
Το 1991 είχε προηγηθεί η δοκιμή στην αντίστοιχη διοργάνωση των Κ17, είχε τερματιστεί η καθυστέρηση που έκαναν οι τερματοφύλακες κρατώντας αρκετή ώρα την μπάλα. Ο νέος κανονισμός ήταν πως έπρεπε να δίνουν την μπάλα γρήγορα στους συμπαίκτες τους. Το πείραμα πέτυχε και εφαρμόστηκε σε όλες τις διοργανώσεις.
@soccerfitness.ca
Το 1993 το άλλο πείραμα ήταν τα πλάγια. Ο Βενγκέρ 1,5 δεκαετία αργότερα είχε κουραστεί από τα «μαγικά πλάγια» του Ρορι Ντέλαπ και ζήτησε να σταματήσουν να χτυπιούνται με τα χέρια και να γίνονται με τα πόδια. Ωστόσο αυτό είχε δοκιμαστεί και είχε αποτύχει.
Η διοργάνωση λοιπόν του 1993, διεξήχθη ολόκληρη με τα πλάγια να εκτελούνται με τα πόδια. Δεν μπορούσες να σκοράρεις απευθείας αλλά μπορούσες κανονικά να σεντράρεις στην μεγάλη περιοχή, οπότε κάθε πλάγιο ήταν σαν κόρνερ ή σαν φάουλ. Αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Πέρα από την γκρίνια πολλών εκ των παρόντων στην διοργάνωση, μόλις 4 γκολ προέκυψαν από τα πλάγια, όσα και από τα κόρνερ.
Το παιχνίδι είχε γεμίσει στημένες φάσεις και μετατράπηκε σέ παιχνίδι με ακόμα περισσότερες γιόμες και είχε λιγότερο χρόνο πραγματικού παιχνιδιού. Γιατί όπου κι αν βρισκόταν το πλάγιο, έπρεπε κάθε φορά να μετακινηθεί μέσα στο γήπεδο ο καλύτερος εκτελεστής των φάουλ κάθε ομάδας για να το εκτελέσει. Κι όλο αυτό έπαιρνε κάποιον παραπάνω χρόνο.
Και ήταν αυτές οι καθυστερήσεις που έκριναν το πείραμα αποτυχημένο. Τα πλάγια παρέμειναν όπως ήταν από το 1822 και μέχρι σήμερα εκτελούνται με τα χέρια. Κι αυτό μάλιστα δημιουργεί μια έξτρα ικανότητα για τον εκάστοτε ποδοσφαιριστή που μπορεί να πετάξει την μπάλα δυνατά μέσα στην περιοχή παίρνοντας φόρα. Δεν το κάνουν όλοι. Μάλιστα, κάποιες ομάδες έχουν και προπονητές για καλύτερα πλάγια. Τα πλάγια του Κρίστιαν Φουκς άλλωστε βοήθησαν αρκετά την Λέστερ ώστε να καταφέρει το θαύμα της κατάκτησης της Premier League το 2016.