Τα σενάρια γύρω από την «εξαφάνιση» του μεγιστάνα ιδιοκτήτη της Alibaba
Ο Jack Ma έχει να εμφανιστεί οπουδήποτε από τις 31 Οκτωβρίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/1/2021 | 00:25
Πολλές υποθέσεις έχουν γίνει από τα τέλη Οκτωβρίου για την «εξαφάνιση» του Κινέζου μεγιστάνα και συνιδρυτή και πρώην προέδρου του κολοσσού Alibaba, Jack Ma.
Για περισσότερο από δυο μήνες δεν έχει εμφανιστεί πουθενά, ούτε έχει κάνει κάποια ανάρτηση στα social media. Φαίνεται λοιπόν πως αυτό συμβαίνει επειδή έχασε την εύνοια της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας. Στα τέλη του Οκτωβρίου στάθηκε δίπλα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και άσκησε κριτική στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, πράγμα που μάλλον εξόργισε τον πρόεδρο της χώρας, Xi Jinping.
Τους μήνες που ακολούθησαν, οι αρχές κάλεσαν τον ίδιο και άλλα στελέχη, μπλοκάροντας ταυτόχρονα την χρηματιστηριακή ένταξη του εταίρου της Alibaba, AntGroup, της μεγαλύτερης στον κόσμο. Αργότερα μάλιστα ξεκίνησε η έρευνα για μονοπώλιο της Alibaba και της κύριας ανταγωνίστριας της TenCent, με την AntGroup να ελέγχεται διεξοδικά. Τον Δεκέμβριο ζήτησαν από τον Ma να περιορίσει την αυτοκρατορία του.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο ma να «εξαφανιστεί» όλον αυτόν τον καιρό. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στις 31 Οκτωβρίου σε μια Livestream εκδήλωση. Τον Νοέμβριο δεν εμφανίστηκε στον τελικό του αφρικανικού reality «Africa’s Business Heroes» ως κριτής, παρόλο που είχε δηλώσει πως ανυπομονεί να γνωρίσει τους συμμετέχοντες. Η δικαιολογία για την απουσία του ήταν πως υπήρξε μια σύγκρουση στον προγραμματισμό. O Ma αντικαταστάθηκε από ένα άλλο στέλεχος της Alibaba και η φωτογραφία του κατέβηκε από την ιστοσελίδα. Επίσης, δεν εμφανίστηκε στη φετινή συνεδρίαση του εμπορικού επιμελητηρίου Shanghai Zhejiang, όπου έδινε ομιλία κάθε χρόνο από το 2016.
@facebook.com/Jack-Ma-Foundation-109863257272728
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ma είχε ειδοποιηθεί από τον Δεκέμβριο να μην φύγει από τη χώρα. Οι αναλυτές είναι προσεκτικοί στο να βγάλουν συμπεράσματα, με τόσες λίγες επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Το BBC επικαλούμενο έναν εργαζόμενο της Alibaba, ανέφερε πως ο Ma συνηθίζει να να παίρνει άδεια λίγο πριν την αλλαγή του κινεζικού έτους τον Φεβρουάριο.
Ο Martin Chorzempa, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson, δήλωσε πως περιμένει ο Ma να χαμηλώσει τους τόνους γιατί «Κανείς δεν θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο όταν η εταιρεία του βρίσκεται σε μια τόσο πολύπλοκη κατάσταση».
Ωστόσο τα σκληρά μέτρα ερμηνεύονται από πολλούς, ως χαλινάρια από την κυβέρνηση της Κίνας σε έναν επιχειρηματία ο οποίος ξεπέρασε τα όρια, που έγινε γνωστός παγκοσμίως και δεν φοβόταν να ασκήσει κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Από τότε, το ΚΚΚ έχει δώσει προτεραιότητα στην καταστολή του μονοπωλίου.
Ο Ma δεν είναι ο πρώτος Κινέζος μεγιστάνας που αντιμετωπίζει σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση της χώρας. Το 2018, ο ιδρυτής της ασφαλιστικής εταιρείας Anbang Wu Xiaohui, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης για απάτη. Τον Μάρτιο ο μεγιστάνας των ακινήτων Ren Zhiqiang, εξαφανίστηκε αφού έγραψε ένα επικριτικό κείμενο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από την Κίνα, ενώ φαίνεται να απόκάλεσε τον Xi Jinping κλόουν. Τον Σεπτέμβριο καταδικάστηκε και αυτός σε 18 χρόνια φυλάκισης για διαφθορά.
Ο Ma παραιτήθηκε από πρόεδρος της Alibaba το 2019, αλλά παραμένει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχός της, με σχεδόν 5% των μετοχών που έχουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια.