Στοές της Αθήνας... δηλαδή τα εσωτερικά περάσματα κτιρίων που φιλοξενούν από εμπορικά καταστήματα μέχρι καφενεία. Οι ιστορίες που θα ακούσεις από τους παλιούς Αθηναίους για τις στοές είναι αμέτρητες. Μια τέτοια μεγάλη ιστορία έχει και η στοά Πανταζόπουλου, ή Στοά του Χόλυγουντ όπως την ξέρουν οι περισσότεροι.
Είναι η στοά του κτιρίου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ι. Λυγίζος το 1950, στην οδό Ακαδημίας 96 κοντά στην Πλατεία Κάνιγγος. Σε αυτό το ιστορικό κτίριο ήταν τα γραφεία όλων των κινηματογραφικών παραγωγών.
Η ΚΛΑΚ φιλμς είχε εδώ 24 γραφεία, και η Finos Films ενώ αρχικά είχε γραφεία στην Πατησίων τα μετέφερε όλα στη στοά Πανταζόπουλου.
Από το 1950 και για δύο δεκαετίες η στοά αυτή γνώρισε τεράστια δόξα. Από εδώ πέρασαν τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορογράφοι, χορευτές όλοι ήτανε εδώ.
Στο «Μέγαρο της Έβδομης Τέχνης» όπως μαρτυρά η ταμπέλα που στέκει ακόμα εκεί, ταλαιπωρημένη από τον χρόνο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μια τεράστια βιομηχανία ταινιών που δυστυχώς έχει ξεθωριάσει. Οι εταιρείες εκείνη την εποχή έφερναν μέχρι και 300 ταινίες το χρόνο και σε καθεμία από αυτές εργάζονταν μέχρι και 100 άτομα. Στον τελευταίο όροφο του αριστοκρατικού κτιρίου υπήρχε και ένα μπαρ με θέα στην πλατεία Κάνιγγος.
Εδώ έγιναν μερικά από τα πιο σημαντικά party της εποχής, και εδώ κλείστηκαν κάποιες από τις μεγαλύτερες συνεργασίες. Στο ισόγειο του κτιρίου και μέσα στη στοά υπήρχε και το καφενείο "Χόλυγουντ" αυτό που μετά έγινε "ΑΣΤΥ". Πάντα κατάμεστο με κόσμο.
Τα χρόνια πέρασαν, ο Ελληνικός κινηματογράφος έγινε ανύπαρκτος, τα γραφεία ερήμωσαν και η αίγλη της στοάς χάθηκε. Ευτυχώς ο Αλεξ Μαρτινός έχει φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες με τους αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου.
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη είναι ακόμα εκεί! Εκεί είναι επίσης και διεθνείς σταρ, όπως ο Τζάγκερ σε μια υπέροχη τοιχογραφία.
Την επόμενη φορά που θα περνάτε από το σημείο, σταθείτε λίγο. Μπείτε, δείτε, και αισθανθείτε όλα αυτά τα μαγικά vibes του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου!