Οι θαυμαστές του τον έλεγαν Τζιμάκο. Κι αυτό γιατί τον αισθάνονταν σαν δικό τους άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που έμπαινε στο μυαλό τους και εξέφραζε όλα όσα εκείνοι δεν τολμούσαν.
Ήταν ο εκπρόσωπος τους στη σάτιρα της καθημερινότητας, της πολιτικής, της ίδιας της ζωής. Και τον λάτρευαν γι’ αυτό. Ο Τζίμης Πανούσης συνδύασε μουσική με ένα δικό του είδος stand-up comedy, με τον κόσμο να συρρέει να τον ακούσει. «Έφυγε» πρόωρα σαν σήμερα το 2018.
Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους στις 12 Φεβρουαρίου του 1954. Ο πατέρας του ήταν πλανόδιος έμπορος και ο ίδιος διάβασε πολύ για να μπει στην Νομική Αθηνών. Ωστόσο η καλλιτεχνική του ανησυχία δεν τον άφησε να τελειώσει ποτέ τις σπουδές του. Ίσως στην μοναδική υποχώρηση που έκανε στην ζωή του δέχθηκε να γίνει υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα, μια πολλή καλή θέση για τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ωστόσο δεν άντεξε πάνω από έναν μήνα. Όπως είχε πει σε μια συνέντευξή του «Έπαθα ζημιά και στην υγεία μου. Άρχισαν να πρήζονται τα χέρια μου, να πρήζεται το κεφάλι μου... Και μου είπε ο γιατρός ‘αλλεργία στη δουλειά’».
Και εδώ που τα λέμε, όπως αποδείχθηκε ο Τζίμης Πανούσης ήταν για άλλα πράγματα. Πολύ μεγαλύτερα. Είχε ήδη σχηματίσει τις «Μουσικές Ταξιαρχίες», το ροκ μουσικό συγκρότημα με το οποίο έγινε γνωστός τα χρόνια που ακολούθησαν. Παράλληλα έγινε μέλος και σε θεατρικές ομάδες και ευκαιριακούς θιάσους.
Την δεκαετία του ’80, ήρθε η σόλο καριέρα, με την Ελλάδα να τον αγαπά αργά αλλά ειλικρινά. Εμφανιζόταν σε μουσικές σκηνές, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Πάντα κάνοντας την καυστική του σάτιρα.
Αυτή η σάτιρα τον οδήγησε πολλές φορές στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η πιο γνωστή υπόθεση από αυτές ήταν η δικαστική διαμάχη με τον Γιώργο Νταλάρα, η οποία κράτησε 7 χρόνια, από το 1997 μέχρι και το 2004.
Στις 2 Δεκεμβρίου του 2017, υπέστη καρδιακή προσβολή, την στιγμή που τραγουδούσε στο «Κύτταρο» και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ελπίς» όπου νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες. Τελικά άντεξε έναν μήνα ακόμα. Πέθανε στις 13 Ιανουαρίου του 2018, έναν μήνα πριν κλείσει τα 64 του χρόνια. Είχε έναν γιο και μια κόρη με την Λιλή Αχλαδιώτη και την Αθηνά Αϊδίνη αντίστοιχα.
Ο Τζίμης Πανούσης άφησε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Που μπορεί ποτέ να μην γεμίσει. Πάντα μπορούσε να σχολιάσει εύστοχα τα τεκταινόμενα, κάνοντας σε να γελάσεις, να ξαλαφρώσεις και δίνοντας σου ένα παραπάνω επιχείρημα για να βγάλεις τα απωθημένα σου. Η αλήθεια είναι ότι λείπει. Εδώ και επτά χρόνια...