Μετά την αναστολή πολλών λογαριασμών στο Τwitter αλλά και στην παρόμοια με αυτό πλατφόρμα του Parler, πολλοί χρήστες του διαδικτύου έχουν στραφεί στο Gab, ένα κοινωνικό δίκτυο με έδρα την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, που έχει γίνει καταφύγιο ακροδεξιών, νεοναζί, ρατσιστών και οπαδών του Τραμπ. Λέγεται μάλιστα πως η επίθεση στο Καπιτώλιο, συντονίστηκε κατά κύριο λόγο μέσω του Gab (αλλά και του Parler).
Το κοινωνικό δίκτυο υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου, τις ατομικές ελευθερίες και την ελεύθερη ροή όλων των πληροφοριών στο διαδίκτυο. Λέγοντας ταυτόχρονα πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Αυτό όμως φαίνεται να έχει φέρει στην πλατφόρμα πολλούς ακροδεξιούς, οι οποίοι με την ρητορική μίσους τους δεν γίνονται δεκτοί σε άλλες. Έτσι οι ταμπέλες της ελευθερίας του λόγου και των ατομικών ελευθερίων, έχουν μετατραπεί σε ασπίδα για ένα ακροδεξιό και γενικότερα ακραίο οικοσύστημα.
Όπως δήλωσε ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής του Gab, Andrew Torba, 600 με 700 χιλιάδες την ημέρα εγγράφονται αυτή την στιγμή στην πλατφόρμα. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, την εβδομάδα της επίθεσης στο Καπιτώλιο, είχε 40 εκατομμύρια επισκέπτες περισσότερους, όπως υποστήριξε. Αριθμός τετραπλάσιος από εκείνον του Δεκεμβρίου. Πλέον έχει φτάσει τις 52,5 εκατομμύρια επισκέψεις.
I'm thinkin' we are going to need some more servers folks. Hang tight. You are witnessing history. pic.twitter.com/PC9B44WiIv
— Gab.com (@getongab) January 13, 2021
Η λέξη Gab στα αγγλικά σημαίνει «λογοδιάρροια» ή «φλυαρία». Το 2019 είχε 900.000 χρήστες, αριθμός που πλέον μάλλον θα έχει πολλαπλασιαστεί. Η Amazon που παρείχε υπηρεσίες φιλοξενίας στο Parler, ανέστειλε την λειτουργία του την περασμένη Κυριακή.
Το Gab, αφού το 2018 είχε κατηγορηθεί όταν ο Robert Bowers είχε αναρτήσει πολλά μηνύματα μίσους πριν πάει στην συναγωγή του Πιτσμπουργκ όπου σκότωσε 11 άτομα, είχε κι αυτό αποκλειστεί από τους διακομιστές του που παρείχε η GoDaddy. Ωστόσο του πήρε μόλις μια εβδομάδα να επανέλθει στο διαδίκτυο. Και από τότε, όπως υποστηρίζει ο Torba, είναι εντελώς ανεξάρτητο. Οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα αναστολής της.
Μπορεί η πλατφόρμα να απορρίπτει κάθε ισχυρισμό πολιτικής εύνοιας, ωστόσο είναι σαφές ότι αποτελεί καταφύγιο ακραίων ιδεολογικά χρηστών. Ο Torba αρνήθηκε πως ο συντονισμός της επίθεσης στο Καπιτώλιο έγινε μέσω του Gab και είπε επανειλημμένα πως η υποκίνηση βίας αλλά και το ποpνογραικό υλικό απαγορεύονται στην πλατφόρμα. Σε βίντεο βέβια που δημοσίυεσε πρόσφατα, παραδέχθηκε πως ήταν από τους πρώτους που αποκλείστηκε από το Twitter, γι' αυτό αποφάσισε να φτιάξει τη δική του πλατφόρμα.
Το Gab υπάρχει από το 2017 και είναι μια πλατφόρμα microblogging, όπως είναι περίπου το Twitter. Εκτός από την περίπτωση του Bowers και της επίθεσης στο Καπιτώλιο, έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για ρατσιστικό περιεχόμενο. Το 2019 οι δημοφιλείς browsers Firefox και Chrome έβγαλαν από τα πρόσθετα τους το «Dissenter» της Gab για παραβίαση των όρων. Με το Dissenter οι χρήστες μπορούσαν να σχολιάζουν κάθε ιστοσελίδα, με τα σχόλια να είναι ορατά μόνο σε όσους το χρησιμοποιούσαν.
Από το 2019, άλλαξε την δομή του λογισμικού της χρησιμοποιώντας εκείνο του Mastodon, μιας δωρεάν πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ανοικτού κώδικα. Η Mastodon έβγαλε αμέσως ανακοίνωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατηγορώντας το Gab πως προσπαθεί «κερδίσει χρήματα και να δώσει βήμα σε ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ κρύβεται πίσω από το πανό της ελεύθερης έκφρασης».