Το πιο συναρπαστικό πείραμα της τηλεόρασης έφτασε στο τέλος του
Οι 14 άνθρωποι που έζησαν κάτω από ένα μικροσκόπιο
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 15/1/2021 | 00:21
To show "Up" το οποίο μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 1964 ήταν το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της τηλεόρασης. Αποτελούσε μια πετυχημένη σειρά ταινιών ντοκιμαντέρ που παράγονταν από την Granada Television, ένα από τα πρώτα reality shows.
Η ζωή δεκατεσσάρων βρετανών παιδιών από το 1964, όταν ήταν επτά ετών καταγραφόταν από ένα συνεργείο και κατέληγε να μεταδίδεται στην Βρετανία. Το ντοκιμαντέρ είχε εννέα επεισόδια - ένα επεισόδιο κάθε επτά χρόνια - εκτείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του σε 56 χρόνια και γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Michael David Apted.
Από το 1964 έως το 2019 μια κάμερα παρακολούθησε την πορεία και την εξέλιξη της ζωής δεκατεσσάρων ατόμων, από την ηλικία των 7 τους χρόνων, σε ένα πρωτότυπο reality για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ITV.
Οι 14 που τελικά έφθασαν μπροστά στις κάμερες ήταν εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους και εν τέλει τα άτομα των οποίων η ζωή έγινε δημόσια για όλο το τηλεοπτικό κοινό πήραν μέρος στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό πείραμα που σημειώθηκε ποτέ.
Κάθε 7 χρόνια οι κάμερες και οι συντελεστές έσμιγαν και πατούσαν REC για να δούμε σε τι φάση ζωής βρισκόντουσαν οι πρωταγωνιστές μας. Τι ήθελαν από τις ζωές τους, πώς ανταπεξέρχονταν στις προκλήσεις τις κάθε φάσης της ζωής τους και κυρίως πώς εξελισσόταν η πορεία τους σύμφωνα με τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν εξαιτίας της κοινωνικής τους θέσης;
Θρησκεία, χρήματα, οικογένεια, κοινωνικό status, όλα ήταν διαφορετικά ανάλογα τον πρωταγωνιστή, σε μια καλογυρισμένη ορχήστρα με μαέστρο έναν ταλαντούχο σκηνοθέτη ο οποίος φυσικά, πολλές φορές σχεδόν παρέμβαινε στους χαρακτήρες που έβλεπε το κοινό, τοποθετώντας τους πρωταγωνιστές σε μέρη και σε καταστάσεις που... βόλευαν το κάθε προφίλ.
Όπως και να έχει αποδείχτηκε κάτι που ίσως να φαίνεται κλισέ αλλά μετά από 56 χρόνια γυρισμάτων ήταν σίγουρο - οι συνθήκες μέσα στις οποίες γεννιέται και μεγαλώνει κανείς παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μας...