Το σαπούνι που άλλαξε τον κόσμο
Έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 31/1/2021 | 00:01
Μάθαμε πως το πλύσιμο των χεριών πλέον, σώζει ζωές. Χρειάζεται να τα πλένουμε για πάνω από 20 δευτερόλεπτα, και έτσι να γλιτώνουμε απο βακτήρια και ιούς.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο βέβαια, πριν τον κορωνοϊό λίγοι από εμάς ήταν τόσο σχολαστικοί με το πλύσιμο των χεριών όπως μάς συμβουλεύουν οι ειδικοί ανά την υφήλιο.
Πάντως ως το 1847 σίγουρα κανένας δεν είχε μπει στη διαδικασία να πει στον κόσμο πόσο σημαντική είναι αυτή η απλή κίνηση και έτσι όταν ο Ούγγρος γιατρός Ιγκνάτς Σεμελβάιτς πίεσε τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο να πλένουν προσεχτικά τα χέρια τους για να μη μεταδίδουν μικροβια στους ασθενείς τους κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Και παρόλο που, αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατό του (όπως πολλοί σπουδαίοι) στην ιστορία έμεινε ως ο πρώτος που κατάλαβε τη σημασία του σαπουνιού.
Τον 19ο αιώνα οι μεταδοτικές ασθένειες αποτελούσαν τη βασική αιτία θανάτου, με κύριο ύποπτο, τη χολέρα. Το 1894 λοιπόν ένας εφευρέτης, ο Ουίλιαμ Χέσκεθ έφτιαξε ένα σαπούνι που είχε κάτι το πρωτοποριακό. Είχε αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και ήταν φτηνό. Έτσι γεννήθηκε το Lifebuoy – που σημαίνει σωσίβιο- και μαζί του, σώθηκαν πολλές ζωές που κινδύνευαν από τη διασπορά της μεγάλης επιδημίας χολέρας.
Έπειτα στην ισπανική γρίπη το σαπούνι συνέχισε να κατακτά και άλλα νοικοκυριά καθώς συνέχισε να σώζει από βακτήρια και ασθένειες τους ανθρώπους και έπειτα στο Β Παγκόσμιο πόλεμο με τις κινητές μονάδες λουτρών.
Το σαπούνι υπάρχει ακόμα και σήμερα και μάλιστα το 2010 είχε κάνει και μια εξαιρετική εκστρατεία για να εκπαιδεύσει τον πληθυσμό στο πλύσιμο των χεριών – μια απλή διαδικασία που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών ενώ είχε οργανώσει άλλη μια καμπάνια - πρόγραμμα με σκοπό να βοηθήσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί να φτάσουν (και να ξεπεράσουν) την ηλικία των 5 ετών.
Το πρόγραμμα “Help a Child Reach 5” βασίζεται στη διαπίστωση ότι, κάθε χρόνο, πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν γίνουν καν 5 ετών από ασθένειες που ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί αν τα παιδιά μπορούσαν να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.