Ανακάλυψε μία από τις πιο χρήσιμες συσκευές και όμως δεν έβγαλε χρήματα
Η ιστορία αδικίας του δημιουργού του ποντικιού για τους υπολογιστές
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 3/2/2021 | 00:27
Πρόκειται για μια συσκευή που χρησιμοποιείται καθημερινά από το μισό πλανήτη πουλάχιστον. Και όμως η εφεύρεση μια τέτοιας συσκευής δεν κατάφερε να κάνει πλούσιο το δημιουργό της. Μιλάμε για το ποντίκι του υπολογιστή και το εφευρέτη του, τον Douglas Engelbart.
Ο συγκεκριμένος εφευρέτης όχι μόνο δεν εξαργύρωσε σε χρήματα την πρωτότυπη ιδέα του, αλλά ούτε το όνομα του έγινε διάσημο.
Ο ίδιος προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, όταν μπήκε στο πανεπιστήμιο του Stanford, ανάγκαστηκε να εργάζεται σε διάφορες ερευνητικές ομάδες για να βγάζει το χαρτζιλίκι του.
Σε ένα πρότζεκτ που εργαζόταν του ήρθε η ιδέα για να κάνει τους υπολογιστές που πρωτοεμφανιζόταν εκεινη την περίοδο, πιο εύχρηστους. Έτσι το 1964 έφτιαξε το πρώτο ποντίκι, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να κατοχυρώσει την πατέντα, λόγω κόστους.
Η πατέντα κατοχυρώθηκε στο πανεπιστήμιο, χωρίς να του δοθεί τίποτα περισσότερο από την αμοιβή του ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο.
Λίγα χρόνια αργότερα η πατέντα πουλήθηκε στην Apple για 40.000 δολάρια, ποσό ελάχιστο μπροστά στα κέρδη που αποκόμισε η εταιρεία τα τελευταια 50 χρόνια.