H Microsoft κατοχύρωσε μια πατέντα που θα επέτρεπε στην εταιρεία να κατασκευάσει ένα chatbot, που χρησιμοποιεί τα προσωπικά στοιχεία ανθρώπων που έχουν πεθάνει. Η ευρεσιτεχνία αυτή περιγράφει ένα bot που βασίζεται στις «εικόνες, τα δεδομένα της φωνής, τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, τα προσωπικά μηνύματα», αλλά και άλλες προσωπικές πληροφορίες.
«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος (που εκπροσωπείται από το bot) μπορεί να αντιστοιχεί σε μια τωρινή η παρελθοντική οντότητα (ή μια έκδοσή τους), όπως ένας φίλος, ένας συγγενής, ένας γνωστός μια διασημότητα, ένας φανταστικός χαρακτήρας, μια ιστορική φιγούρα κλπ.», αναφέρει η περιγραφή.
«Το συγκεκριμένο άτομο μπορεί να αντιστοιχεί στον ίδιο του τον εαυτό (στον χρήστη που το δημιουργεί και εκπαιδεύει το bot)», αναφέρει επίσης η Microsoft, υπονοώντας πως οι χρήστες θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν το bot, το οποίο θα τους «αντικαταστήσει» σε περίπτωση θανάτου τους. Η Microsoft συμπεριέλαβε μάλιστα και την 2D και 3D έννοια των μοντέλων των ατόμων, τα οποία δημιουργούνται μέσω εικόνων ή βίντεο.
Η ιδέα, που μάλλον θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον πραγματικότητα, πως θα μπορείς να μιλάς με μια προσομοίωση κάποιου που έχει πεθάνει, δεν είναι καινούργια. Όλοι όσοι έχουν δει το επεισόδιο του «Black Mirror» με τίτλο «Be Right Back», θα θυμούνται μια νεαρή γυναίκα που προσπαθούσε να αρπάξει κάποια δεδομένα του αποθανόντα συντρόφου της για να δημιουργήσει ένα chatbot. Και αργότερα ένα robot.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο Kanye West έκανε δώρο στην Kim Kardashian ένα ολόγραμμα του πατέρα της Robert, για τα 40α γενέθλιά της, δίνοντας νέα τροφή στην ιδέα της ψηφιακής απεικόνισης των νεκρών, που θα μπορούν να επικοινωνούν αυθεντικότερα με τους ζωντανούς. Το ολόγραμμα μίλησε για τρία ολόκληρα λεπτά και αναφέρθηκε στην απόφασή της Kim να γίνει δικηγόρος και έτσι να «συνεχίσει την κληρονομιά μου».
Εκτός της Microsoft, και άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν προσπαθήσει να βρουν τρόπους να «επαναδημιουργήσουν» αγαπημένους ανθρώπους που έχουν πεθάνει. Η Eugenia Kuyda, συνιδρύτης της εταιρείας Luka, χρησιμοποίησε 8.000 σειρές από γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε με τον φίλο της Roman Mazurenko, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, και δημιούργησε ένα chatbot που μιμούνταν τον τρόπο ομιλίας του.
«Είναι ακόμα μια σκιά του ανθρώπου, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό μερικά χρόνια πριν, ενώ στο προσεχές μέλλον θα είμαστε ικανοί να κάνουμε περισσότερα», έγραψε τότε η Kuyda, ωστόσο για άλλα μέλη της οικογένειάς του ήταν δύσκολο να συνδεθούν με ένα chatbot.
Πληροφορίες: Independent.co.uk