E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι κάτοικοι ενός χωριού τον έκρυψαν από τους Ναζί κι εκείνος δεν το ξέχασε ποτέ

Το χωριό της Γαλλίας που έγινε καταφύγιο για εκατοντάδες ανθρώπους

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/2/2021 | 00:03

Οι κάτοικοι ενός χωριού τον έκρυψαν από τους Ναζί κι εκείνος δεν το ξέχασε ποτέ
@wikipedia.org

Το χωριό Chambon-sur-Lignon βρίσκεται στη νοτιονατολική Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρείχε καταφύγιο σε εκατοντάδες Εβραίους και έχει αναπτύξει τη φήμη ότι προστάτευσε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονταν υπό καταδίωξη.

Ο Eric Schwam πέθανε τον περασμένο δεκέμβριο στα 90 του χρόνια. Το 1943 είχε βρεθεί στο συγκεκριμένο χωριό της Γαλλίας με την οικογένειά του, κυνηγημένος από τους Ναζί. Τώρα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, «άφησε» ένα μεγάλο πόσο στο χωριό στη διαθήκη του, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα το ακριβές ποσό. Ο πρώην  δήμαρχος ωστόσο δήλωσε πως ο Schwam είχε έρθει σε επαφή με τους τοπικούς αξιωματούχους πριν από χρόνια και ισχυρίστηκε ότι το ποσό της διαθήκης φτάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπεύθυνη πολιτισμού και επικοινωνίας του χωριού, Denise Vallat, δήλωσε πως ένας συμβολαιογράφος ήρθε σε επαφή μαζί της τρεις εβδομάδες νωρίτερα. «Ήταν ένας διακριτικός τζέντλεμαν και δεν ήθελε μεγάλη δημοσιότητα για τη χειρονομία του», δήλωσε στο France 3. «Δεν ξέρουμε πολλά γι’ αυτόν, αλλά κάναμε μια έρευνα».

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την έρευνα, ο Schwam ήταν από τη Βιέννη και ο πατέρας του ήταν γιατρός. Έφτασε στο Chambon-sur-Lignon το 1943, με τους γονείς του και τη γιαγιά του. Δεν είναι γνωστό πως τελικά έφτασαν εκεί, αλλά σίγουρα είχαν περάσει από το στρατόπεδο Rivesaltes, μια στρατιωτική βάση στη Γαλλία, που έκλεισε το 1942.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι γονείς του επέστρεψαν στην Αυστρία μετά τη λήξη του πολέμου, αλλά εκείνος πήγε ξανά στη Γαλλία το 1950 για να σπουδάσει φαρμακοποιός στη Λυών. Εκεί γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του και έμεινε για όλη του τη ζωή. Το ζευγάρι δεν έκανε παιδιά και ο Schwam έμεινε χήρος, πριν πεθάνει και ο ίδιος τα Χριστούγεννα του 2020.

Ο δήμαρχος δήλωσε πως τα χρήματα του Schwam θα χρησιμοποιηθούν ώστε να χρηματοδοτηθεί η παιδεία και οι δραστηριότητες της νεολαίας. Το χωριό έχει πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 2.500 κατοίκους, αλλά είχε ανέκαθεν τη φήμη καταφυγίου, ήδη από τον 17ο αιώνα, όταν οι Γάλλοι Προτεστάντες διώχθηκαν από του Καθολικούς.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας πάστορας μαζί με τη σύζυγό του ηγήθηκαν της προσπάθειας ώστε να προστατευτούν οι Εβραίοι πρόσφυγες από τους κατακτητές ναζί αλλά και από την κυβέρνηση Βισί. Η φήμη του χωριού εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα και έγινε κέντρο του κινήματος της αντίστασης, με όλους τους κατοίκους να προσφέρουν καταφύγιο σε όσους το χρειάζονταν. Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει επίσημα τη βοήθεια που προσέφερε το Le Chambon-sur-Lignon.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

Stories 22.04.2025
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Η εκδίκηση της Κίνας στο TikTok

Νέα Εποχή 22.04.2025
Πολυτελή ρούχα σχεδιαστών στο 1/10 της τιμής

Πώς το ιερό νερό στην Αιθιοπία έφερε χολέρα στην Ευρώπη

Stories 22.04.2025
Τουλάχιστον επτά περιπτώσεις χολέρας σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο

Ένας 17χρονος ήθελε απλώς να βγάλει χαρτζιλίκι‑ μετά από χρόνια κατέληξε να διευθύνει έναν κολοσσό

Stories Χτες
Αυτή η ιστορία επιτυχίας αποτελεί παράδειγμα για το πώς μια μικρή επένδυση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας

Ο πραγματικός δολοφόνος που ενέπνευσε τους δημιουργούς των ταινιών Scream

Stories Χτες
Τα εγκληματα ενός από τους πιο διάσημους δολοφόνους των ΗΠΑ

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories Προχτές
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Ποιοι celebrities εχουν στο σπίτι τους ακριβά έργα τέχνης

Stories Προχτές
Αυτοί οι διάσημοι δεν βλέπουν την τέχνη μόνο ως διακόσμηση, αλλά και ως επένδυση