Οι ματωμένοι καταρράκτες στην Ανταρκτική
Η εξήγηση πίσω από το περίεργο φαινόμενο
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 9/2/2021 | 00:02
100 χρόνια από την πρώτη φορά που παρατήρηθηκε αυτό το περίεργο φαινόμενο στην Ανταρκτική, και ακόμα προξενεί το ίδιο περίεργο αίσθημα σε όσους το βλέπουν. Στην παγωμένη κοιλάδα McMurdo Dry Valleyστην Ανταρκτική, ένας καταρράκτης πέντε ορόφων ρίχνει αργά τα νερά του από τον παγετώνα Taylor Glacier στη λίμνη Bonney. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το νερό που πέφτει είναι κατακόκκινο σαν αίμα.
Καταγράφηκε για πρώτη φορά από γεωλόγους που βρέθηκαν στη περιοχή το 1911. Όμως αυτοί οι καταρράκτες υπάρχουν σχεδόν 5 εκατ. χρόνια. Τότε ήταν που αυξήθηκε για πρώτη φορά η στάθμη στη θάλασσα σχηματίζοντας αυτή την αλμυρή λίμνη.
Λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης αλατιού, 3 φορές περισσότερο από το θαλασσινό νερό, δεν μπορεί να παγώσει ακόμα και σε ακραίες θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
Απο τις ρωγμές τρέχουν σε μεγάλες ποσότητες νερά που δίνουν την αίσθηση του καταρράκτη. Το κόκκινο χρώμα που έχει το νερό προκαλεί δέος σε όσους το βλέπουν αλλά έχει μια επιστημονική εξήγηση.
Το νερό και τα συστατικά του όταν βγαίνουν από τη ρωγμή αντιδρούν με το οξυγόνο δίνοντας αυτή την ανατριχιαστική απόχρωση. Το σπάνιο φαινόμενο δεν μπορείς να το συναντήσεις πουθενά αλλού, παρά μόνο σε αυτό το σημείο του πλανήτη.