Έρχεται η «Μήδεια» και φέρνει ισχυρό χιονιά
Τι λέει ο Γιάννης Καλλιάνος
Δημοσίευση 11/2/2021 | 08:18
Εν αναμονή της κακοκαιρίας «Μήδειας» που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα από το Σάββατο, με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και πυκνές χιονοπτώσεις, βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, αλλά και οι μετεωρολόγοι οι οποίοι αναμένουν μια περίοδος με δριμύ ψύχος και θα διαρκέσει από το ερχόμενο Σάββατο και τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.
Σήμερα αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, στα δυτικά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το απόγευμα. Ενώ, παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Την Παρασκευή θα υπάρξει πολύ μικρή βελτίωση, αλλά από το Σάββατο αναμένεται η ψυχρή εισβολή από τα βόρεια. «Από το Σάββατο περιμένουμε ραγδαία επιδείνωση του καιρού με απότομη πτώση της θερμοκρασίας στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας ενώ από το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένονται χιόνια από την κεντρική Στερεά Ελλάδα και βορειότερα μέχρι την κεντρική και ανατολική Μακεδονία στα ορεινά, ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές. Ενώ χιόνια αναμένονται και σε παραθαλάσσια τμήματα των περιοχών που προανέφερα» λέει στο protothema.gr ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος.
Ο κ. Καλλιάνος ο οποίος αστειευόμενος χθες σε ανάρτησή του στο facebook ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία έπρεπε να ονομαστεί «Καλλιάνος» λόγω του ότι, όπως έγραψε «διότι σας είχα πει εδώ και πολύ καιρό ότι θα την ονόμαζα έτσι εφόσον οι πιθανότητες για χιόνια στο κέντρο της Αθήνας θα ήταν πολύ αυξημένες. Βέβαια, χιουμοριστικά το λέω, διότι υπεύθυνο για τις ονομασίες των κακοκαιριών είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών», επισημαίνει ότι πρέπει τόσο οι αρμόδιες αρχές να είναι σε εγρήγορση αλλά και οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι γιατί «Μετά από πολλά χρόνια, έρχεται ένας πολύ ισχυρός χιονιάς διαρκείας που θα ντύσει στα λευκά μεγάλο μέρος της Ελλάδας».
Όπως εξήγησε στο protothema.gr, από την Κυριακή το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα έρθουν από την κεντρική Στερεά προς τα νότια και θα επηρεάσουν Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο. «Από το βράδυ της Κυριακής και Δευτέρα πρωί, θα έχουμε χιόνια στα πεδινά της Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής, στην Εύβοια και στις Σποράδες. Τη Δευτέρα οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα έχουμε παγετό με θερμοκρασίες στα βόρεια ορεινά να αγγίζουν τους μείον 20, ενώ θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις από το Πήλιο και νοτιότερα. Στην Εύβοια, Σποράδες, Αττική, ανατολική και βορειοανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη. Οι άνεμοι θα είναι ευνοϊκοί στη μεταφορά υγρασίας από το Αιγαίο και θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο η κακοκαιρία «Μήδεια», όπως ονομάστηκε, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, σχεδόν μια εβδομάδα και για το λόγο αυτό «οι αγρότες να προετοιμαστούν και να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από το χιόνια και τον ισχυρό παγετό. Τα νοικοκυριά να προμηθευτούν ξύλα για το τζάκι και πετρέλαιο. Ο κρατικός μηχανισμός από το Σάββατο να είναι ξάγρυπνος. Οπωσδήποτε θα χρειαστούν αλυσίδες για τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας (και κατά τόπους και στα πεδινά). Προσοχή, οι δήμοι να μεριμνήσουν για τους άστεγους και τα αδέσποτα. Ξέρω έχουμε μπροστά μας την πανδημία αλλά καλό θα ήταν να υπάρχουν θερμαινόμενες αίθουσες ή κλειστά γυμναστήρια ώστε τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα να μπορούν να πηγαίνουν εκεί οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα ζεστάνουν τα νοικοκυριά τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη την Τετάρτη βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή μας κυρίως από το Σάββατο προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια» με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.