E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΕ: Εγκρίθηκε η πρόταση της Κομισιόν για κατώτατο μισθό, ανισότητα και φτώχεια

Ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ζήτησε η ΕΚ

Δημοσίευση 12/2/2021 | 17:29

ΕΕ: Εγκρίθηκε η πρόταση της Κομισιόν για κατώτατο μισθό, ανισότητα και φτώχεια
@kirsty via Twenty20

Επαρκή κατώτατο μισθό, ίσους όρους για τους εργαζόμενους σε διαδικτυακές πλατφόρμες και ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για να αντιμετωπιστεί η ανισότητα και η φτώχεια που απειλεί 95 εκατομμύρια Ευρωπαίους ζητά το ΕΚ, με αφορμή την πρόταση Οδηγίας της Επιτροπής για τον κατώτατο μισθό.

Η αρχή που δηλώνει ότι «η εργασία είναι το καλύτερο μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας» δεν ισχύει για τους χαμηλόμισθους τομείς και για τους απασχολούμενους που εργάζονται υπό επισφαλείς και άτυπες συνθήκες εργασίας. Οι ευρωβουλευτές καλούν ως εκ τούτου την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν την «πρόληψη» της φτώχειας των εργαζομένων στη συνολική στόχευσή τους.

Ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό

Θέτοντας τις παραπάνω προτεραιότητες, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την πρόταση της Επιτροπής για μια Οδηγία της ΕΕ ως προς τους «επαρκείς κατώτατους μισθούς», χαρακτηρίζοντάς την σημαντικό βήμα ώστε να μπορούν όλοι να κερδίζουν τα προς το ζην από την εργασία τους και να συμμετέχουν στην κοινωνία. «Η Οδηγία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί θα καθορίζονται κατά περίπτωση πάντα πάνω από το όριο της φτώχειας». Τα μέλη του ΕΚ καθιστούν επίσης σαφές ότι οι εργοδότες δεν θα πρέπει να παρακρατούν από τον κατώτατο μισθό δαπάνες όπως η στέγαση, ο απαιτούμενος ρουχισμός, τα εργαλεία, η ατομική προστασία και άλλος εξοπλισμός.

Ισότιμες συνθήκες εργασίας για εργαζόμενους σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Το νομοθετικό πλαίσιο για τις «ελάχιστες συνθήκες εργασίας» πρέπει να εφαρμοστεί για όλους τους εργαζομένους.

Σε αυτή την προσέγγιση περιλαμβάνονται «οι άτυποι ή μη τυπικοί εργαζόμενοι στην ψηφιακή οικονομία, οι οποίοι συχνά εργάζονται υπό επισφαλείς συνθήκες. Οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει επίσης να καλύπτονται από την ισχύουσα εργατική νομοθεσία και τις διατάξεις περί κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογή της Οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, ως καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Δεδομένου ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού από τους άνδρες, η αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και η διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή και ποιοτική υπηρεσία παιδικής φροντίδας αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 365 ψήφους υπέρ, 118 κατά και 208 αποχές.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσητου ΕΚ, «η ΕΕ είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, 95 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας. Για τον λόγο αυτό και μόνο, χρειαζόμαστε επειγόντως δράσεις για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να ζουν απαλλαγμένοι από τη φτώχεια. Χρειαζόμαστε ισχυρά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μισθούς και εισοδήματα που να παρέχουν αξιοπρεπή διαβίωση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα οικονομικά συμφέροντα να υπερισχύσουν της κοινωνικής προστασίας», δήλωσε η εισηγήτρια Εζλέμ Ντεμιρέλ (Αριστερά, Γερμανία).

Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, οι άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο εργασιακής φτώχειας όταν εργάζονται για περισσότερο από το ήμισυ του έτους και το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος των νοικοκυριών μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 9,4% των Ευρωπαίων εργαζομένων αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας το 2018. Οι χαμηλοί μισθοί δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό με άλλους τύπους μισθών σε πολλά κράτη μέλη, επιδεινώνοντας τις εισοδηματικές ανισότητες και τη φτώχεια των εργαζομένων και μειώνοντας την ικανότητα των χαμηλόμισθων να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λουίτζι Μαντζιόνε: Τη θανατική ποινή θα ζητήσουν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Κόσμος Χτες
Κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε πισώπλατα τον διευθύνοντα σύμβουλος μεγάλης αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρίας υγείας

Πρωτομαγιά 2025: Ποια ημέρα θα εορτασθεί ‑ Τι ισχύει με μισθούς και εργασία

Ελλάδα Χτες
Η Πρωτομαγιά 2025 θα εορταστεί κανονικά την Πέμπτη 1η Μαΐου, καθώς δεν συμπίπτει με Κυριακή, ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή τη Δευτέρα του Πάσχα

Πέθανε στα 101 της Βρετανίδα που είχε σπάσει τα κρυπτογραφημένα μηνύματα των ναζί

Κόσμος Χτες
Η εργασία της στο Μπλέτσλι Παρκ ήταν άκρως απόρρητη και για δεκαετίες δεν μπορούσε να εξηγήσει ούτε στους γονείς της πού εργαζόταν

Λιθουανία: Βρέθηκε η σορός και του τέταρτου Αμερικανού στρατιώτη ‑ Το όχημά τους βούλιαξε σε βάλτο

Κόσμος Χτες
Το βαρύ όχημα στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις στρατιώτες βούλιαξε σε βάλτο με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο στη Λιθουανία

Forbes: Υπερδιπλασιάστηκε η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος Χτες
Ο πρόσφατος κατάλογος δισεκατομμυριούχων του Forbes αναφέρει επίσης ότι ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027

Ελλάδα Χτες
Από σήμερα 1η Απριλίου, ναι δεν είναι πρωταπριλιάτικο, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 880 ευρώ μικτά

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Πάρο ‑ Σπίτι και μαγαζιά πνιγμένα στη λάσπη

Ελλάδα Χτες
Το παραλιακό μέτωπο της Νάουσας στην Πάρο εξακολουθεί να είναι γεμάτο λασπόνερα

Ισλανδία: Έκρηξη ηφαιστείου προκαλεί εκκενώσεις ‑ Τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνθηκαν

Κόσμος Χτες
Μια ηφαιστειακή έκρηξη νότια της πρωτεύουσας της Ισλανδίας νωρίτερα σήμερα, σκόρπισε λάβα

«Πρόβα» Γ` Παγκοσμίου Πολέμου στη Σουηδία: Ετοιμάζει πυρηνικά καταφύγια για 7 εκατομμύρια πολίτες

Κόσμος Χτες
Με πληθυσμό περίπου όσο και η Ελλάδα, η Σουηδία διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά δίκτυα καταφυγίων που καλύπτει περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της

Μαζικές απολύσεις από το υπουργείο του Ρόμπερτ Κένεντι – Απομακρύνονται ως και 10.000 εργαζομενοι

Κόσμος Χτες
Οι απολύσεις στο υπουργείο Υγείας έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο Τραμπ προχώρησε στην αφαίρεση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτό και σε άλλες υπηρεσίες