Η αμοιβή που θα λάβουν όσοι εκτεθούν εθελοντικά στον κορωνοϊό
Η κλινική δοκιμή θα ξεκινήσει τον Μάρτιο στη Βρετανία και εγκρίθηκε χτες
Δημοσίευση 18/2/2021 | 14:31
Το ποσό των 4.500 λιρών έκαστος θα λάβουν οι εθελοντές που θα εκτεθούν σκοπίμως στον κορωνοϊό στην πρώτη παγκοσμίως μελέτη που εγκρίθηκε χθες στη Βρετανία και θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, θα λάβουν μέρος 90 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18 έως 30 ετών. Οι ερευνητές θα εκθέσουν τους εθελοντές στη μικρότερη δυνατότητα ποσότητα του κορωνοϊού που απαιτείται για να προκληθεί η λοίμωξη, με απώτερο στόχο να αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον καλύτερα εμβόλια και φάρμακα για την COVID-19.
Θα τους εγχύσουν ιό με ρινικό σπρέι και θα τεθούν σε καραντίνα
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», με την βοήθεια ενός ρινικού σπρέι, οι ειδικοί θα εγχύσουν μικρή ποσότητα του ιού στους εθελοντές. Αυτοί θα πρέπει να μείνουν ξαπλωμένοι ανάσκελα για μισή ώρα αφήνοντας τον ιό να εισχωρήσει στο αναπνευστικό τους σύστημα.
Οι εθελοντές θα τεθούν σε καραντίνα στο νοσοκομείο «Royal Free Hospital» για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και θα παραμείνουν υπό 24ωρη παρακολούθηση μέχρι να αναρρώσουν από τη μόλυνση και λάβουν εξιτήριο. Επιπλέον, θα τους ζητηθεί να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους για λίγες εβδομάδες.
Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο νοσοκομείο, οι γιατροί θα παρακολουθούν πώς ο ιός επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Οι γιατροί θα δώσουν επίσης στους εθελοντές κάρτες με διάφορες μυρωδιές για να διερευνήσουν τον αντίκτυπο της νόσου στην όσφρηση -ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19.
Θεραπεία με το Remdesivir αν εκδηλώσουν συμπτώματα
Οι ασθενείς θα λάβουν θεραπεία με το αντιιικό Remdesivir σε περίπτωση που αρχίσουν να εκδηλώνουν συμπτώματα του ιού. Η μελέτη, θα επιδιώξει να προσδιορίσει πόσο ιικό φορτίο χρειάζεται ένα άτομο για να μολυνθεί από την ασθένεια και πώς εξελίσσεται η νόσος Covid μετά τη λοίμωξη του ασθενούς.
Η έρευνα θα διεξαχθεί στο πλαίσιο συνεργασίας της Επιτροπής Εμβολιασμού της βρετανικής κυβέρνησης, του Imperial College London, του Royal Free London NHS Foundation Trust και της εταιρίας hVIVO.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι δοκιμές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να υπολογίσουν την ελάχιστη ποσότητα κορωνοϊού που χρειάζεται για ανάπτυξη ανοσίας και πώς αντιδρά σε αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτό θα δώσει στους γιατρούς τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα την Covid και θα τους προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.