«Romulus»: Η νέα σειρά που γυρίστηκε στα λατινικά
Η αρχαία Ρώμη στη μικρή οθόνη για ακόμα μια φορά
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/2/2021 | 00:14
Τα λατινικά θεωρούνται σήμερα νεκρή γλώσσα. Παρόλο όμως που δεν είναι ομιλούμενη γλώσσα, τα γραπτά που έχουν μείνει είναι πολυάριθμα και γι’ αυτό ήταν εφικτό η νέα σειρά του Sky Italia, «Romulus» να προσφέρεται στα λατινικά.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρακολουθούν ξένες σειρές για να εξασκηθούν σε κάποια γλώσσα. Πλέον δεν είναι δύσκολο να βρεις σειρές με υπότιτλους για οποιαδήποτε από αυτές. Αλλά το Sky Italia σε συνεργασία με το γερμανική πλατφόρμα τηλεοπτικών δικαιωμάτων Magenta TV, αποφάσισαν να εντάξουν και αρχαίες γλώσσες στην γκάμα τους. Όπως τα λατινικά σε αυτή την περίπτωση.
Η σειρά «Romulus» έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου στα λατινικά και προσφέρεται με υπότιτλους αλλά και μεταγλώττιση στα γερμανικά και τα ιταλικά. Η σειρά του Netflix «Barbarians» είχε ένα μέρος των διαλόγων της σε λατινικά, αλλά δεν όχι μόνο σε αυτά. Η σειρά έκανε πρεμιέρα σε Ιταλία και Ισπανία στις 6 Νοεμβρίου του 2020, ενώ στην Γερμανία την 1η Ιανουαρίου του 2021 από το Magenta TV.
Μέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται να κάνει πρεμιέρα και σε άλλες χώρες. Ανατρέχει στο μύθο του Ρώμου και του Ρώμυλου, ακολουθώντας τα γνωστά μοτίβα των ιστορικών σειρών που αναφέρονται στην αρχαιότητα. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι και ο Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Βογιατζής.
Η σειρά είναι γεμάτη από ιστορικά και μη στοιχεία και αναφέρεται στην ίδρυση της Ρώμης. Μια ιστορία γεμάτη ίντριγκες, δράση και ατέλειωτο σασπένς. Με απλό τρόπο, η σειρά υπόσχεται ένα ταξίδι στον χρόνο αλλά όχι πάντα με επιτυχία. Κάποιες από τις σκηνές μοιάζουν λες και γυρίστηκαν σε μουσείο, ενώ τα ρούχα και το μακιγιάζ των πρωταγωνιστών είναι υπέρ του δέοντος προσεγμένα, κάτι που δεν ταιριάζει με την εποχή.
Ο Χάρτμουτ Λόος από την άλλη, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Κλασικών Φιλολόγων, θεωρεί καλό το γεγονός ότι τα λατινικά θα έρθουν πιο κοντά στο κοινό. «Τα λατινικά είναι η βάση πολλών γλωσσών και η βάση του πολιτισμού μας», αναφέρει. Βέβαια, οι υπότιτλοι χρειάζονται, αφού ακόμα και δίπλωμα λατινικών να έχει κάποιος δεν σημαίνει ότι θα καταλάβει όλους τους διαλόγους της σειράς.
Δεν έχει γίνει ποτέ σαφές, πως ακριβώς ήταν η προφορά των λατινικών, αν και από το 1956 και μετά, υπάρχει μια διεθνώς καθιερωμένη προφορά για αυτά. «Έρευνες έχουν δείξει πώς περίπου μιλούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Ωστόσο κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς», αναφέρει ο Γερμανός ειδικός. Πρόκειται για ένα από τα πιο τολμηρά τηλεοπτικά εγχειρήματα με μεγάλο γλωσσικό ενδιαφέρον.