E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η «κατάρα του μάγου» που κυνηγούσε την Αυστραλία για πάνω από 30 χρόνια

Το χειρότερο είναι πως αυτή ξεκίνησε από την πλευρά των ίδιων των Αυστραλών

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 27/2/2021 | 00:39

Η «κατάρα του μάγου» που κυνηγούσε την Αυστραλία για πάνω από 30 χρόνια
@fifa.com

Η κατάρα των «Socceroos», όπως είναι το παρατσούκλι της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας, κράτησε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Την κράτησε μακριά από τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων για όλο αυτό το διάστημα. Το χειρότερο είναι πως, σύμφωνα με την ιστορία της κατάρας, αυτή ξεκίνησε από την πλευρά των ίδιων των Αυστραλών.

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού το 1970, η Αυστραλία κλήθηκε να παίξει σε αγώνα πλέι οφ με την Ροδεσία, την σημερινή Ζιμπάμπουε. Θα αγωνίζονταν δυο φορές μεταξύ τους στην Μοζαμβίκη, σε έναν όμιλο δυο ομάδων. Στο πρώτο ματς το αποτέλεσμα ήταν 1-1, ενώ στο δεύτερο τέσσερις ημέρες αργότερα, το αποτέλεσμα ήταν 0-0. Οι δυο ομάδες ισοβάθμησαν στους 2 βαθμούς και προέκυψε μια τρίτη αναμέτρηση, μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Πριν από το παιχνίδι, όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του ο τότε παίκτης των «καγκουρό» Johnny Warren, μερικά μέλη της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας (και ο Warren μαζί) επισκέφθηκαν έναν ντόπιο μάγο. Ο μάγος έθαψε μερικά κόκαλα στο τέρμα των αντιπάλων και τους καταράστηκε. Την επόμενη ημέρα, η Αυστραλία κέρδισε με 3-1 στην Ροδεσία και πέρασε στην τελευταία φάση των προκριματικών όπου θα αντιμετώπιζε το Ισραήλ.

Ωστόσο η κατάρα στους αντιπάλους, γύρισε προς την ίδια την Αυστραλία, όταν η παίκτες δεν πλήρωσαν τον μάγο με 1.000 λίρες, όπως του είχαν υποσχεθεί. Ο μάγος καταράστηκε την εθνική ομάδα της Αυστραλίας και έτσι άρχισε μια κατάρα τεσσάρων σχεδόν δεκαετιών.

Αρχικά, το Ισραήλ κέρδισε με 1-0 εντός έδρας και έφερε ισοπαλία στο Σίδνεϋ. Έτσι η Αυστραλία αποκλείστηκε από την τελική φάση. Από τότε το μόνο Μουντιάλ που προκρίθηκε ήταν το αμέσως επόμενο, το 1974, όπου όμως δεν σκόραρε ούτε μια φορά. Από τότε δεν κατάφερε να προκριθεί σε 7 συνεχόμενα παγκόσμια κύπελλα. Το 1994, το 1998 και το 2002, έχασαν στο τελευταίο ματς, ενώ ειδική μνεία στην κατάρα έγινε το 1998, όταν βρέθηκε να προηγείται 2-0 του Ιράν στο ημίχρονο (πρώτο ματς 1-1), αλλά να δέχεται 2 γκολ σε 4 λεπτά και να αποκλείεται λόγω των εκτός έδρας γκολ.

Το 2002, αποκλείστηκε από την Ουρουγουάη. Κέρδισε με 1-0 στην Μελβούρνη, αλλά ηττήθηκε με 3-0 στο Μοντεβιδέο. Η κατάρα θεωρείται πως λύθηκε από τον Αυστραλό κωμικό και ντοκιμαντερίστα John Safran. Στο 7ο επεισόδιο της εκπομπής του «John Safran vs. God» το 2004, ταξίδεψε στην Μοζαμβίκη αφού διάβασε για την ιστορία στην αυτοβιογραφία του Warren, και προσέλαβε έναν άλλο μάγο για να αντιστρέψει την κατάρα.

Την επόμενη χρονιά, η Αυστραλία πήρε εκδίκηση από την Ουρουγουάη. Ηττήθηκε με 1-0 εκτός έδρας και επικράτησε με το ίδιο σκορ στην Αυστραλία. Το παιχνίδι έφτασε στα πέναλτι, όπου τα «καγκουρό» επικράτησαν με 4-2 και προκρίθηκε στα τελικά του Μουντιάλ του 2006, για πρώτη φορά ύστερα από 32 χρόνια. Μάλιστα πέρασαν και στους «16» όπου αποκλείστηκαν από την μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία.

Το ίδιο συνέβη το 2010, το 2014 και το 2018, όπου η Αυστραλία έδωσε το παρόν στα τελικά του Μουντιάλ. Η κατάρα των «Socceroos» κράτησε για περίπου 3,5 δεκαετίες και τελείωσε όπως ξεκίνησε. Με μάγια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories 24.11.2024
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 24.11.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories 24.11.2024
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα 24.11.2024
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 24.11.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 24.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»