Πόσες φορές έχετε δει ανθρώπους να ζηλεύουν αυτούς που είναι γύρω τους και να μην προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι από εκείνους αλλά αντίθετα προσπαθούν να τους τραβήξουν μαζί τους προς τα κάτω, υπονομεύοντας τους;
Αυτό συμβαίνει συχνά και μάλιστα από μικρή ηλικία. Η φράση που σκέφτεται κάποιος «αν δεν μπορώ εγώ, τότε ούτε εσύ θα μπορέσεις», είναι κάτι πολύ εκνευριστικό, κάτι αποκρουστικό, που όταν το βλέπεις να συμβαίνει δεν καταλαβαίνεις γιατί.
Όλη αυτή η νοοτροπία ονομάζεται «νοοτροπία των καβουριών» ή «καβούρια σε κουβά». Γιατί; Έχει παρατηρηθεί πως αν βάλεις πολλά καβούρια σε έναν κουβά, αν κάποιο προσπαθήσει να βγει έξω από αυτόν, τα υπόλοιπα το τραβούν προς τα μέσα για να μη φύγει. Προτιμούν δηλαδή να βρίσκονται όσο περισσότερα από αυτά μπορούν σε άσχημη κατάσταση, παρά κάποιο καβούρι να ξεφύγει από αυτή. ή ακόμα καλύτερα να συνεργαστούν για να βγουν έστω μερικά έξω.
Δυστυχώς, αυτή η ίδια νοοτροπία υπάρχει και στους ανθρώπους. Από το σχολείο ακόμα, πολλές φορές οι καλοί μαθητές περιθωριοποιούνται. Σε διάφορες δουλειές αν κάποιος ξεχωρίζει, μερικοί προσπαθούν να τον υπονομεύσουν, με σκοπό να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους. Το ίδιο συμβαίνει και σε διαπροσωπικές σχέσεις.
Το πιο εξοργιστικό απ’ όλα αυτά όμως, είναι ότι αυτός που σε τραβάει προς τα κάτω δεν θέλει να ανέβει. Δεν πρόκειται για ανταγωνισμό ή συναγωνισμό. Σε τραβάει προς τα κάτω για να μην ανέβει κανείς, για να έχει όσο περισσότερη «παρέα» μπορεί, στα χαμηλά. Αυτή λοιπόν είναι η «νοοτροπία των καβουριών». Που δεν θα θέλαμε να την βλέπουμε γύρω μας σε καμία περίπτωση...