5 εγκλήματα που εξιχνιάστηκαν με την βοήθεια της... πίτσας
Με διάφορους τρόπους
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/3/2021 | 00:12
Οι αστυνομικές υποθέσεις λύνονται συνήθως από λάθη που έκαναν οι εγκληματίες, από δαχτυλικά αποτυπώματα ή DNA. Υπήρξαν και κάποιες φορές βεβαια, που για να γίνουν όλα αυτά, αρκούσε η αδυναμία που έδειξαν οι ύποπτοι σε μερικά κομμάτια πίτσας.
Ο κατά συρροή δολοφόνος «Grim Sleeper»
Το 2010, οι αστυνομικοί ντετέκτιβ του Λος Άντζελες ερευνούσαν την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου «Grim Sleeper». Θεωρούσαν ύποπτο τον Lonnie Franklin Jr., για την δολοφονία 10 γυναικών από το 1985 μέχρι και το 2007. Οι υποψίες έπεσαν πάνω του ύστερα από την ανίχνευση ενός DNA στον τόπο του εγκλήματος, το οποίο ήταν παρόμοιο με εκείνο του γιού του. Αλλά για να αποδείξουν ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος, έπρεπε να πάρουν δείγμα και από το δικό του.
Ο Franklin σταμάτησε μια μέρα σε μια πιτσαρία για να πάρει λίγα κομμάτια πίτσα. Ένας μυστικός αστυνομικός πήρε το σκληρό κομμάτι της πίτσας από το πιάτο του για να το πετάξει, αλλά αντ’ αυτού το πήγε στο εργαστήριο. Το DNA ταίριαξε και οFranklin καταδικάστηκε σε θάνατο το 2016. Αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του 4 χρόνια αργότερα.
Η ιδιοκτήτρια του vegan εστιατορίου
Η Sarma Melngailis είχε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια vegan της Νέας Υόρκης, όπου πολλοί celebrities, έκαναν ουρά για να κάτσουν σε ένα τραπέζι του. Αλλά όπως αποδείχθηκε το καλό φαγητό δεν φτάνει όταν δεν μπορείς να χειριστείς σωστά τα οικονομικά σου. Η Sarma και ο σύζυγός της ξόδεψαν πάνω από 2 εκατομμύρια από τα χρήματα των επενδυτών τους σε ταξίδια και καζίνο. Το 2014 πήρε 1,6 εκατομμύρια από τον εμπορικό της λογαριασμό και τα μετέφερε στον προσωπικό της. Πέρασε μαζί με τον σύζυγό της έναν χρόνο, προσπαθώντας να γλιτώσουν την σύλληψη.
Την βρήκαν σε ένα ξενοδοχείο στο Τενεσί. Ο σύζυγός της έκανε το λάθος να παραγγείλει πίτσα και να χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα για την παραγγελία. Η Sarma έκανε συμφωνία με την αστυνομία και πέρασε έναν χρόνο πίσω από τα κάγκελα. Το 2018 πήρε διαζύγιο από τον σύζυγό της.
Η απαγωγή του επενδυτή
Το 2003, ο πρόεδρος της επενδυτικής εταιρίας ESL Investments, Edward Lampert, έπεσε θύμα απαγωγής και κρατούνταν όμηρος για περισσότερες από 30 ώρες. Ο ιθύνων νους της απαγωγής μαζί με άλλους τρεις, τον μετέφεραν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Ο Lambert τους υποσχέθηκε πως θα τους δώσει 5 εκατομμύρια δολάρια αν τον αφήσουν ελεύθερο. Και τελικά συμφώνησαν.
Πριν γίνει αυτό, ένας από τους απαγωγείς είχε πάρει τις πιστωτικές κάρτες του lambert και τις μοίρασε στους συνεργάτες του. Ωστόσο κάποιος από αυτούς μερικές ημέρες αργότερα παρήγγειλε πίτσα χρησιμοποιώντας την πιστωτική. Το FBI έφτασε γρήγορα στο σημείο και έπιασε την συμμορία. Ο εγκέφαλος της, βγήκε νωρίς από την φυλακή και επέστρεψε στην Τζαμάικα.
Η ληστεία του ντελιβερά
Το 2016, ένας ντελιβεράς μιας αλυσίδας πιτσαρίας, βγήκε από το αυτοκίνητο του. Εκεί τον περίμενε ένας άνδρας με όπλο και του ζήτησε όλα τα μετρητά αλλά και τις πίτσες. Ο ντελιβεράς δέχθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Όταν έφτασε η αστυνομία στο σημείο, ανακάλυψε ένα άδειο κουτί πίτσας λίγο πιο μακριά. Το κουτί εστάλη στην σήμανση και τα αποτελέσματα μαζί με τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, κατάφερε λίγες ημέρες αργότερα να συλλάβει τον 19χρονο Bertram Elijah Wheeler, με 5 κατηγορίες. Κατά την ανάκριση, ο 19χρονςο ομολόγησε την πράξη του αλλά και το ότι σταμάτησε να φάει την πίτσα.
Οι γονείς που δεν πλήρωναν
Η Cynthia Brown ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας ήλεγχε όσους γονείς δεν πλήρωναν διατροφή για τα παιδιά τους. Μια ημέρα παρήγγειλε μια πίτσα και πάνω στο κουτί είδε συνημμένα μερικά κουπόνια. Αυτομάτως της ήρθε μια ιδέα: αφού οι πιτσαρίες έβαζαν κουπόνια στα κουτιά τους, γιατί να μην έβαζαν και τις φωτογραφίες όσον δεν πλήρωναν τις διατροφές των παιδιών τους; Από την επόμενη κιόλας ημέρα συμφώνησε με τρία καταστήματα και τα κουτιά της πίτσας γέμισαν με φωτογραφίες και πληροφορίες των 10 πιο καταζητούμενων γονέων.
Δεν πήρε πολύ. Μέσα σε μια ημέρα, όπως είχε δηλώσει η Brown στο reuters, έπιασαν τον πρώτο «οικονομικό φυγά». «Κάποιος είδε τη φωτογραφία πάνω στο κουτί της πίτσας, κάλεσε τη γραμμή μας, στείλαμε τις πληροφορίες στον σερίφη και τον συνέλαβε σχεδόν αμέσως». Οι πελάτες των καταστημάτων πίτσας δεν βρήκαν τίποτα κακό σε αυτό, έλεγαν μάλιστα πως «είναι χαρούμενοι που δεν είναι οι ίδιοι πάνω στο κουτί». Αλλά οργανώσεις για τα δικαιώματα του πατέρα κατηγόρησαν την πρακτική, λέγοντας πως ίσως στιγματίσει άδικα πατεράδες που δεν είχαν να πληρώσουν την διατροφή. «Δεν προσπαθούμε να τιμωρήσουμε αυτούς του ανθρώπους, απλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που έχουν το δικαίωμα να υποστηριχθούν», είχε δηλώσει τότε η Brown.