Σίγουρα θα σου έχει τύχει να βρεις το ψωμί σου μουχλιασμένο και να έχεις σκεφτεί ότι θα κόψεις το σάπιο κομμάτι και θα φας αυτό που φαίνεται φρέσκο.
Αυτή όμως είναι μια λάθος κίνηση, καθώς αν δεις μούχλα σε ένα σημείο του ψωμιού τότε να ξέρεις ότι είναι όλο το ψωμί χαλασμένο. Η μούχλα είναι ένας μύκητας όπως και τα μανιτάρια και μπορεί μεν να βλέπεις το κομμάτι που έχει μαυρίσει, όμως το "δίκτυο" που την αποτελεί έχει απλωθεί σε όλο το ψωμί, ακόμα και αν δεν το βλέπεις.
Με ένα μεγεθυντικό φακό όμως, αν κοιτάξεις προσεκτικά θα δεις ότι και στις υπόλοιπες φέτες υπάρχουν γραμμές από μούχλα, ενώ μέχρι την στιγμή που ο μύκητας μεγαλώνει, τα σποράκια του πηγαίνουν σε όλη την επιφάνεια της φρατζόλας.
Και μπορεί να θεωρείς ότι είναι κρίμα να πετάξεις ολόκληρο ψωμί και ότι σε άλλες τροφές όπως π.χ. το ροκφόρ η μούχλα τρώγεται κανονικά, όμως είναι ένα μεγάλο ρίσκο, γιατί είναι σαν να τρως ένα άγριο μανιτάρι, που ναι μεν τα περισσότερα είναι αβλαβή στην κατανάλωση, υπάρχουν όμως και κάποια που είναι θανατηφόρα.
Η μούχλα έχει χιλιάδες είδη, κάποια είναι επικίνδυνα και κάποια όχι, αλλά είναι αδύνατο να ξέρεις τι είδος είναι εκείνη που γέμισε το φαγητό σου. Επομένως, αν δε θέλεις να δηλητηριαστείς, καλύτερα να το πετάξεις.
Π.χ. η πράισνη μούχλα που βγαίνει στο ψωμί, μπορεί να σου δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, ενώ αν πιστεύεις τη θεωρία που λέει ότι αν το ζεστάνεις ο μύκητας πεθαίνει, τότε να σου πούμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ο κίνδυνος παραμένει.
Τώρα ξέρεις λοιπόν, ή θα φας γρήγορα το ψωμί σου για να μη χαλάσει ή αν σου μουχλιάσει θα το πετάξεις για να μην δηλητηριαστείς.