Οι ΗΠΑ έχουν τόσους πολλούς οργανισμούς που ανακατεύονται με την ασφάλεια που πάντα πρόκυπτε το ερώτημα, που ξεκινά η δικαιοδοσία της μιας και που τελειώνει η δικαιοδοσία της άλλης. Αυτές οι υπηρεσίες δεν είναι μια ούτε δυο αλλά συνολικά 17. Οι πιο γνωστές είναι τρεις. Η CIA (Central Intelligence Agency), το FBI (Federal Bureau of Investigation) και η NSA (National Security Agency). Τι ακριβώς κάνουν αυτές οι τρείς;
CIA
H CIA είναι η υπηρεσία που προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες μόνο από το εξωτερικό και οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες στους εκάστοτε ηγέτες της αλλά και στο αμερικανικό κράτος. Η δικαιοδοσία της σταματά μέσα στα σύνορα των ΗΠΑ και αν θέλει να διενεργήσει μια επιχείρηση μέσα στο έδαφός τους, χρειάζεται τη συνεργασία μιας άλλης υπηρεσίας.
Δημιουργήθηκε το 1947 και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ο σκοπός της είναι «να συλλέξει, να αναλύσει, να αξιολογήσει και να μεταδώσει πληροφορίες από το εξωτερικό, ώστε να βοηθήσει τον πρόεδρο αλλά και τους ανώτερους αξιωματούχους της χώρας στη λήψη αποφάσεων για την εθνική ασφάλεια». Αν εντοπιστεί μια εξωτερική απειλή, τότε η CIA θα ασχοληθεί με τη μελέτη της, προσπαθώντας να συλλέξει πληροφορίες και να λύσει τυχόν πρόβλημα. Στο παρελθόν οι μέθοδοι της υπήρξαν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες, ειδικά στη Λατινική Αμερική αλλά και στη Μέση Ανατολή, με πολλούς να καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πάψει τη λειτουργία της.
FBI
Το FBI για να το πούμε με δυο λόγια είναι η ομοσπονδιακή αστυνομία. Έχουμε ακούσει κατά καιρούς ότι κάποιοι εγκληματίες καταζητούνται σε μια πολιτεία και όχι στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν υποπέσει σε ομοσπονδιακό αδίκημα και καταζητούνται από την πολιτειακή αστυνομία. Όταν το αδίκημα είναι ομοσπονδιακό, τότε το FBI αναλαμβάνει να ανακαλύψει τον παραβάτη σε όποια πολιτεία κι αν έχει διαφύγει.
Η δικαιοδοσία του είναι ως επί το πλείστον μέσα στις ΗΠΑ. Σκοπός του είναι να ερευνήσει ομοσπονδιακά εγκλήματα, να παρέχει εγκληματολογικά στοιχεία στις αρχές, να κάνει εργαστηριακές έρευνες καθώς και αρκετές άλλες δραστηριότητες. Το FBI συνεργάζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε αντίθεση με την CIA που συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας.
Ιδρύθηκε το 1908 και ασχολήθηκε πολλές φορές με περιπτώσεις εγχώριας τρομοκρατίας. Η πιο αμφιλεγόμενη περίοδος του ήταν όταν διοικητής ήταν ο J. Edgar Hoover, όπου τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα COINTELPRO, το οποίο έβαλε στο στόχαστρο κομμουνιστές, τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον Marin Luther King.
NSA
Η λιγότερο γνωστή από τις τρεις υπηρεσίες, που όμως κέρδισε μεγάλη προσοχή στο εξωτερικό με την υπόθεση του Edward Snowden. Όπως και η CIA, η NSA ασχολείται επίσης με τις ξένες δραστηριότητες, μόνο που εστιάζει στις επικοινωνίες. Είναι δηλαδή υπεύθυνη για τη συλλογή, την παρακολούθηση και την επεξεργασία πληροφοριών και δεδομένων για αντικατασκοπεία και διεθνής δραστηριότητες πληροφοριών. Είναι γνωστή επίσης ως «The Signals Intelligence», σαν να λέμε δηλαδή η υπηρεσία σημάτων και κωδικών.
Ιδρύθηκε το 1952 και στο παρελθόν με το πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών πληροφοριών, έχει αποτρέψει τουλάχιστον 42 περιπτώσεις τρομοκρατικών ενεργειών. Ωστόσο οι μέθοδοι της έχουν αμφισβητηθεί πολλές φορές, όπως από τον Snowden, για αυξημένη και παράνομη επιτήρηση των πολιτών των ΗΠΑ.
Πηγή φωτογραφιών: wikipedia.org