E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το δάσος που βάζει τέλος στην ανασφάλεια του φαγητού

Μια υποβαθμισμένη περιοχή απέκτησε πρόσβασή σε δωρεάν φαγητό

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 14/3/2021 | 00:38

Το δάσος που βάζει τέλος στην ανασφάλεια του φαγητού
@instagram.com/brownsmillurbanfoodforest/

Η ανασφάλεια του να μην έχεις άμεση πρόσβαση σε φαγητό δεν είναι σπάνια ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Δεν είναι μόνο η πείνα αλλά και η αβεβαιότητα που μπορούν να σκοτώσουν έναν άνθρωπο.

Η πόλη της Ατλάντα στι ΗΠΑ θεώρησε πως κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει και βρήκε τον τρόπο να καταπολεμήσει αυτή την ανασφάλεια και να αντιμετωπίσει στην πράξη της έλλειψη φαγητού.

Έτσι, τα 11 στρέμματα γης που προηγουμένως ήταν αγρόκτημα στην γειτονιά Brown Mills, η πόλη τα μετέτρεψε στο μεγαλύτερο δάσος δωρεάν φαγητού των ΗΠΑ. Στον χώρο αναπτύσσονται 2.500 είδη φυτών και μανιταριών χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων. Παρέχει φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς στους κατοίκους της υποβαθμισμένης γύρω περιοχής.

Στην γειτονιά του Brown Mills, 1 στους 3 κατοίκους ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το πλησιέστερο παντοπωλείο είναι σε απόσταση μισής ώρας με το λεωφορείο. Αλλά και σε όλη την πόλη της Ατλάντας, της πρωτεύουσας της φτωχής πολιτείας της Τζόρτζια, 1 στους τέσσερις κατοίκους αναφέρουν πως δεν έχουν καθημερινή ευχέρεια για να βρουν φαγητό.

Τα δάση φαγητού, γνωστά και ως δασικοί κήποι, είναι εκτάσεις χαμηλής συντήρησης, με βιώσιμες ρυθμίσεις βρώσιμων τροφίμων, σχεδιασμένα για να «μιμούνται» τα φυσικά οικοσυστήματα. Έγιναν για πρώτη φορά δημοφιλή στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική την δεκαετία του 1980, η υλοποίηση τους απογειώθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς οι πόλεις ξεκίνησαν να ενσωματώνουν αυτούς τους χώρους στον αστικό τους σχεδιασμό. Στις ΗΠΑ υπάρχουν συνολικά 70 τέτοια δάση.

Η ανάπτυξη του πάρκου στο Brown Mills της Ατλάντας, ξεκίνησε το 2016 όταν η μη κυβερνητική οργάνωση Conservation Fund αγόρασε την έκταση. Μέχρι το 2014 ήταν παράνομο να καλλιεργούνται τρόφιμα σε κατοικημένες περιοχές της Ατλάντα. Αλλά το έργο εντάχθηκε στο σχέδιο της πόλης να παρέχει τροφή εντός μισού μιλίου, στο 85% των κατοίκων της μέχρι το 2022.

Την περασμένη χρονιά, η πόλη πήρε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της γης, η οποία το διαχειρίζεται με την βοήθεια 1.000 εθελοντών. Οι άνθρωποι μπορούν ελεύθερα να το επισκεφθούν και να γεμίσουν τα καλάθια τους με φρούτα, λαχανικά και ότι άλλο μπορούν να εντοπίσουν μέσα σε αυτό, εντελώς δωρεάν.

Και παρόλο που η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο δάσος για να βοηθήσει στην σίτιση και να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια του φαγητού, οι αρχές της πόλης λένε πως το δάσος είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το δάσος είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που συνεχίζει να χτίζει γερά θεμέλια κοινοτήτων, να καλλιεργεί τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και να διδάσκει τους κατοίκους πολλά γύρω από την αστική γεωργία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 25.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;

Stories 25.11.2024
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 25.11.2024
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories Χτες
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories Χτες
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα Χτες
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή