Πόσα εμβόλια κατά του κορωνοϊού υπάρχουν;
Μια ερώτηση που πολλοί ίσως έχουμε σκεφτεί τον τελευταίο καιρό
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/3/2021 | 00:02
Πόσα εμβόλια κορωνοϊού υπάρχουν τελικά; Είναι μια ερώτηση που πολλοί ίσως έχουμε σκεφτεί τον τελευταίο καιρό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει 4. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά. Γιατί ο συνολικός τους αριθμός φτάνει τα 10.
Τα 10 αυτά εμβόλια χωρίζονται σε 4 κατηγορίες. Τα δυο, της Pfizer-BioNTech και της Moderna, είναι εμβόλια RNA. Τα εμβόλια της Convidicea, της Oxford-AstraZeneca, της Johnson & Johnson και το Sputnik-V, είναι εμβόλια ιικού φορέα. Επίσης υπάρχουν και τρία συμβατικά αδρανοποιημένα εμβόλια (BBIBP-CorV, Covaxin και CoronaVac) και ένα εμβόλιο πεπτιδίου, το EpiVacCorona.
Ποιες είναι οι διαφορές τους; Τα εμβόλια RNA όταν εισάγεται στον ιστό είναι ουσιαστικά ένας αγγελιοφόρος του RNA (mRNA) και προκαλεί τα κύτταρα να χτίσουν την ξένη πρωτεΐνη και να «ξυπνήσει» το ανοσοποιητικό μας, διδάσκοντάς του πώς να αναγνωρίζει, αδρανοποιεί και να καταστρέφει τα αντίστοιχα παθογόνα κύτταρα. Ήταν τα πρώτα που εγκρίθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δυο, ενώ το εμβόλιο CVnCoV RNA της CureVac αναμένει έγκριση.
Τα εμβόλια ιικών φορέων περιέχουν μη αναπαρογόμενο ιικό φορέα, ένα κέλυφος αδενοϊού το οποίο περιέχει DNA ώστε να κωδικοποιεί την πρωτεΐνη του SARS-CoV-2. Ο αδενοϊός δεν αντιγράφεται σε αυτό το εμβόλιο, άρα δεν δημιουργεί νέα σωματίδια του ιού και παράγει μόνο το αντίγονο το οποίο και προκαλεί την ανοσοαπόκριση. Εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου αλλά δεν ενσωματώνεται. Στη συνέχεια το γονίδιο της πρωτεΐνης –ακίδας του κορωνοϊού μεταγράφεται σε mRNA. Τα εγκεκριμένα εμβόλια μέχρι στιγμής είναι τέσσερα.
Τα εμβόλια υπομονάδων παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα αντιγόνα χωρίς την εισαγωγή ολόκληρων σωματιδίων παθογόνου οργανισμού. Τα αντιγόνα που εμπλέκονται συχνά είναι πρωτεϊνικές υπομονάδες, αλλά μπορεί να είναι οποιοδήποτε μόριο που είναι μέρος ενός παθογόνου οργανισμού. Υπάρχει μόνο ένα εγκεκριμένο τέτοιο εμβόλιο πεπτιδίου μέχρι στιγμής, ενώ ακόμα δυο βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές.
Τέλος, τα αδρανοποιημένα εμβόλια ιών, αποτελούνται από σωματίδια του ιού τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε κυτταρική καλλιέργεια και στη συνέχεια αδρανοποιούνται. Αυτό συμβαίνει είτε μέσω της θερμότητας, είτε μέσω φορμαλδεΰδης ώστε να χάσουν την ικανότητα παραγωγής ασθένειας και ταυτόχρονα διεγείρουν το ανοσοποιητικό. Δυο κινέζικα και ένα ινδικό εμβόλιο είναι εγκεκριμένα, ενώ ένα ακόμα βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών μελετών.
Πληροφορίες: wikipedia.org