Vegan Καριόκες που θα σε κάνουν να εθιστείς, από την Εύα Μονοχάρη
Μια FunkyCook συνταγή με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας!
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 20/3/2021 | 00:09
Η Εύα Μονοχάρη ή αλλιώς @funkycookgr, «μαγειρεύει» διαδικτυακά από το 2007 όπου και δημιούργησε το FunkyCook.gr.
Μαγειρεύει όπως θα μαγείρευε για την οικογένειά της και για τους φίλους της, και αυτό λατρεύει να το μοιράζεται μέσα από πραγματικές, μικρές ιστορίες και φωτογραφίες στο blog της και στο Instagram. Εκτός από τις υπέροχες συνταγές στο blog, και το λαχταριστό instagram της, η Εύα έχει εκδώσει και ένα εξίσου λαχταριστό βιβλίο, αφιερωμένο στο vegan φαγητό! To βιβλίο εκδόθηκε το 2020 με τον τίτλο “My Greek Vegan Food” και είναι το 2ο βιβλίο της ξενόγλωσσης μαγειρικής σειράς «My Greek» όπου η ίδια έχει επιμεληθεί τις συνταγές.
Με αφορμή της παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας, ζητήσαμε από την Εύα να μοιραστεί μαζί μας, μια Vegan FunkyCook συνταγή. H συνταγή αυτή είναι οι Vegan Καριόκες της, που έχουν μέσα μαστίχα και είναι το απόλυτο vegan σνακ, για όλες τις ώρες της ημέρας!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 80 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 150 γρ. καρυδόψιχα
- 50 γρ. βανίλια γλυκό υποβρύχιο
- 50 γρ. ζάχαρη
- 80ml νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
- 2 φλούδες γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, ψιλοκομμένο
- 1 ½ κ.σ. κακάο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. κονιάκ
- ¼ κ.γ. κανέλα, σκόνη
- Λίγο γαρίφαλο, σκόνη
- Για την Επικάλυψη
- 200 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το κακάο, το γλυκό υποβρύχιο και το νερό.
Βράζουμε για 2-3’, αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για λίγα λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά, το καρύδι, την κανέλλα, την βανίλια, το γαρύφαλλο, το ελαιόλαδο, το κονιάκ και τις φλούδες, ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε το σιρόπι σοκολάτας.
Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και πλάθουμε 1 μεγάλο ρολό το τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Κόβουμε τα ρολά σε φέτες περίπου 1,5 εκατοστών και τα τοποθετούμε για 30 λεπτά στην κατάψυξη.
Βουτάμε τις καριόκες στη ρευστή σοκολάτα και ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνουμε τις καριόκες 2 ώρες να στερεοποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας, κάναμε και μια κουβέντα με την Εύα, μιας και η επιρροή της στα social media είναι μεγάλη. Μας ενδιάφερε να μάθουμε τη θέση της και ποια η σχέση της με το κρέας. Μας είπε ότι μαγειρεύει κρέας 1-2 φορές το μήνα και της υπεραρκεί.
«Δε νιώθω την ανάγκη να πάψω να τρώω κρέας, αν όμως ποτέ ένιωθα την ανάγκη να το κάνω θα ήταν για λόγους ηθικούς, ξεκάθαρα.Συχνά επιλέγω να απέχω από αυτό για αρκετό καιρό, πχ. ακολουθώντας τη νηστεία της Σαρακοστής».
Συμφωνούμε απόλυτα μαζί της, όπως επίσης συμφωνούμε και μια ακόμα φράση που μας είπε «Ανάγκη είναι να μάθουμε να ελέγχουμε και να απέχουμε από την υπερκατανάλωση του, και αυτό να έρθει και να γίνει τρόπος ζωής».
Σχετικά με το αν οι Έλληνες είμαστε ενημερωμένοι για το θέμα του βιγκανισμού μας λέει «Το καλό είναι πως υπάρχει αφύπνιση και προσπάθεια για τη μείωση της κρεατοφαγίας. Η κουλτούρα της Ελληνικής κουζίνας και οι διατροφικές συνήθειες δε στήριζαν ποτέ την κρεατοφαγία, αυτό είναι κάτι που άλλαξε τις 2 τελευταίες δεκαετίες, όπου αυξήθηκε η κατανάλωση κρέατος, και αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε!».