Vegan Nuggets κουνουπιδιού που θα αγαπήσεις, από την Αντζελα Σπανού
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποχής από κρέας!
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 17/3/2021 | 14:00
Η Άντζελα Σπανού γεννήθηκε στη Ρόδο, και μένει στην Αθήνα. Είναι Παθολόγος με εντρύφηση στην Προληπτική Διατροφική θεραπεία, και διατηρεί και το blog "Pure Momentum". Είναι η απόλυτη vegan έμπνευση για πολύ κόσμο στο instagram μιας και το προφίλ της έχει πάνω από 20 χιλιάδες followers! Η Αντζελα σαν blogger είναι μια μαμά που δίνει διατροφική έμπνευση σε όλους μας μέσω του instagram και blog της, και η Αντζελα γιατρός αντιμετωπίζει κάθε κατάσταση εσωτερικής παθολογίας εξατομικευμένα με στόχο τη βέλτιστη θρέψη.
Της αξίζει να είναι στο αφιέρωμα μας για την παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας, και μας αξίζει και εμάς να έχουμε μια από τις υπέροχες συνταγές της!
Διάλεξε να μας δώσει μια συνταγή που όλοι αγαπούν, αρκεί να τη δοκιμάσουν μια φορά! Καταπληκτικά Nuggets από κουνουπίδι που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και που είναι πλούσια σε διατροφική αξία! Γιατί η γιατρός, ξέρει!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 14 NUGGETS
- 1 κούπα βρασμένο κουνουπίδι
- 1 κούπα βρασμένο κεχρί
- μισή κούπα τριμμένη ωμή πατάτα με τη φλούδα
- 1 καρότο ωμό τριμμένο
- 100 γρ αλεύρι καλαμποκιού χωριάτικο 2/3 κούπας
- Χυμό ενός μέτριου λεμονιού
- Μισό κ. γ. κύμινο
- μισό κ.γ. εστραγκόν -προαιρετικά
- αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Με το πατητήρι του πουρέ πατάμε το κουνουπίδι αφού το αλατοπιπερώσουμε.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε το μίγμα με τα χέρια να ενωθούν καλά.
Πλάθουμε τα nuggets.
Τα βουτάμε σε φρυγανιά τριμμένη.
Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά ή εναλλακτικά τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε με σαλάτα, σε σάντουιτς, σε αραβική πίτα, όπως και όπου θέλουμε και απολαμβάνουμε! Συστήνω σως βίγκαν μαγιονέζα μουστάρδα για απογείωση γευστικής εμπειρίας
Στο πλαίσιο του αφιερώματος μας για την παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας, ζητήσαμε από την 'Αντζελα να μας απαντήσει και σε μερικές ερωτήσεις.
Είναι μόδα ή ανάγκη η αποχή από το κρέας στη διατροφή μας, στην Ελλάδα του 2021;
Η αποχή από το κρέας δεν είναι μόδα. Η υγιεινή διατροφή όμως είναι. Αυτή η εντύπωση, αποτελεί θεωρώ αντίδραση των κρεατοφάγων στην αύξηση των χορτοφαγικών επιλογών σε σουπερμαρκετ, εστιατόρια και street food. Ναι, ακούγεται περισσότερο η χορτοφαγία γιατί η αγορά ασχολείται περισσότερο. Η ζήτηση προέκυψε λόγω της ανάγκης για πιο υγιεινές επιλογές. Όχι, δεν είναι τωρινή ανακάλυψη η χορτοφαγία. Ίσα ίσα, ο άνθρωπος ήταν πάντα κυρίως χορτοφάγος από την εποχή των σπηλαίων μέχρι και τη βιομηχανική επανάσταση. Αντιθέτως, η κρεατοφαγία έφτασε την υπερβολή τα τελευταία 80 χρόνια μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό ως επόμενο δημιούργησε αντιδράσεις λόγω της βάναυσης βιομηχανοποίησης της ζωής των ζώων. Δε γινόταν να κρυφτεί. Ο κόσμος πάντα θα τίθεται υπέρ των αδυνάτων, και σε αυτή την περίπτωση, είναι τα ζώα. Αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια, είναι ευρεία εμπορική διακίνηση χορτοφαγικών προϊόντων γιατί απλά υπήρχε το κενό στην αγορά. Αυτό αναμφίβολα καθιστά πλέον πιο εύκολη και προσιτή τη χορτοφαγία σε περισσότερο ακόμη και μη χορτοφαγικό -κοινό.
Σαν γιατρός, θεωρείς ότι είναι απαραίτητο το κρέας στη διατροφή μας ή όλο αυτό είναι μύθος;
Θεωρώ προσωπικά ότι η διατροφή του καθενός είναι προσωπική απόφαση. Ως παθολόγος θα συμβουλεύσω την τακτική εξέταση και αναπλήρωση κάποιων βιταμινών που μπορεί να εμφανίσουν ανεπάρκεια. Αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επικίνδυνη κατάσταση, σε καμία φάση της ανθρώπινης ζωής, Γυναίκα, άνδρας, βρέφος, παιδί, εγκυμονούσα, θηλάζουσα, η επιστήμη έχει αποφανθεί εδώ και χρόνια: Η χορτοφαγία αποτελεί ασφαλή διατροφή για όλους. Δυστυχώς, η μεροληψία και η ημιμάθεια οδηγούν συναδέλφους μου και διατροφολόγους να τρομοκρατούν το κοινό, κάτι που αποτελεί ανήθικη πρακτική.
Ναι, φυσικά και είναι μύθος ότι το κρέας είναι απαραίτητο στη διατροφή μας. Οι αριθμοί μας δείχνουν φανερά ότι η κατανάλωση κρέατος αυξάνεται όσο ο κόσμος γίνεται πλουσιότερος. Τα τελευταία 50 χρόνια η παραγωγή γάλακτος και κρέατος έχει τριπλασιαστεί! Από το 1960 και μετά οι 50 εκατομμύρια τόνοι κρέατος έφτασαν μόλις το 2018 τα 300 εκατομμύρια. Ο ρυθμός αυτός οδηγεί τον πλανήτη μας σε εξάντληση. Η κρεατοφαγία λοιπόν είναι η μόδα, ενώ η χορτοφαγία είναι η σωτηρία μας
Ποια η δική σου σχέση με το κρέας;
Προσωπικά αποφάσισα να γίνω χορτοφάγος όταν ήμουν έγκυος στο 2ο παιδί μου. Ενημερώθηκα για την παγκόσμια κατάσταση, έμαθα πως παράγεται το κρέας, το τυρί, το γάλα, τα αυγά και αποφάσισα ότι δεν τα χρειάζομαι πια. Πέρασα από τον βιγκανισμό, στην ωμοφαγία και τέλος στον σιγκανισμό. Τώρα καταναλώνω μόνο ψάρι και θαλασσινά στην πιο θρεπτική και βιώσιμη εκδοχή τους, διότι ή προσέγγισή μου στη διατροφή έχει κυρίως προληπτικό χαρακτήρα. Θεωρώ ότι η φύση του ανθρώπου εμπεριέχει απαραίτητα την κατανάλωση κάποιου ζωικού παράγοντα, καθώς η ανεπάρκεια της βιταμίνης B12 που προκύπτει από την αυστηρή χορτοφαγία δεν είναι συμβατή με τη ζωή. Προκειμένου λοιπόν να εξαρτώμαι από χάπια, θέλησα να λαμβάνω Β12 από τα ψάρια. Επίσης, τα αφρόψαρα και τα ψάρια του γλυκού νερού που καταναλώνω δεν έχουν συνδεθεί ποτέ μέχρι σήμερα με κάποια ανθρώπινη παθολογία. Προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τον άνθρωπο.
Άντζελα σε ευχαριστούμε που στήριξες την προσπάθεια μας, να ενημερώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε, σχετικά με την παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας!