ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Madame Ginger: Το vegan βιβλίο της, η αποχή από το κρέας +bonus συνταγή κεφτεδάκια φακής
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 20/3/2021 | 00:09
Ο περισσότερος κόσμος τη φωνάζει Madame Ginger, αλλά στις προσωπικές της στιγμές είναι απλά η Μαριλού.
Γεννήθηκε έναν χειμώνα, αλλά λατρεύει το καλοκαίρι και όσα το χαρακτηρίζουν: τα νησιά, τα ταξίδια, τον έρωτα, τους φίλους, το φαγητό με φίλους, το φαγητό γενικά, σε όλες του τις μορφές, σε όλες τις στιγμές. Λατρεύει την Κυψέλη, περιοχή όπου μεγάλωσε και μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε για να φτιάξει το Madame Gigner’s Food Studio, μαζί με τον σκύλο της τον Μπιφτέκη.
Εργάστηκε για 7 χρόνια σε PR agencies κι ακόμη 3 χρόνια σε επαγγελματικές κουζίνες. Τελικά, αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το blog της, MadameGinger.com, και να μοιράζεται από εκεί συνταγές, σκέψεις, μυστικά της γεύσης και όχι μόνο. Το πιο αγαπημένο της project είναι η σειρά vlogs με τίτλο #EatLikeALocal" στο κανάλι της στο YouTube, μέσα από την οποία ανακαλύπτει κι εξερευνεί γευστικές συνήθειες ντόπιων διαφόρων τοποθεσιών, εντός και εκτός συνόρων της Ελλάδας. Η εκπομπή της “Cook With Ginger” προβάλλεται κάθε Δευτέρα & Τετάρτη στο IGTV και στην οποία μαγειρεύει για τα gingerάκια της εύκολες, γρήγορες, πολύ νόστιμες και vegetarian & vegan συνταγές. Τον Οκτώβριο του 2020 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο “ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ: 61 λαχταριστές πανεύκολες συνταγές για όλους” από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.
Της ζητήσαμε να συμμετέχει στο αφιέρωμά μας για την παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας, με μια χορτοφαγική συνταγή, και να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις που μας απασχολούν γύρω από το θέμα.
Είναι μόδα ή ανάγκη η αποχή από το κρέας στη διατροφή μας, στην Ελλάδα του 2021;
Θα έλεγα ότι είναι τάση που προκύπτει από ανάγκη. Θα μιλήσω για την ελληνική διατροφή γιατί αυτή γνωρίζω καλύτερα και η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται σήμερα. Τετράγωνες γαλοπούλες με αγνώστου κομμάτια κρέατος που κανείς δε γνωρίζει τι είναι, κοτόπουλα γεμάτα ορμόνες που μεγαλώνουν σε λίγους μόνο μήνες, μοσχάρια και χοιρινά γεμάτα αντιβιώσεις. Ποιος Έλληνας τα έτρωγε αυτά πριν 3 δεκαετίες πρωί, μεσημέρι και βράδυ; Νομίζω κανείς. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η βάση της ελληνικής κουζίνας είναι κατά 50-60% vegan.
Η υπερκατανάλωση κρέατος, όχι μόνο καθημερινά αλλά και σε κάθε γεύμα, είναι επιβλαβής για την υγεία σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλά έχει και τεράστιες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις, οι οποίες μας αφορούν και θα καθορίσουν το μέλλον μας δραματικά. Φυσικά, δε θα αφήσω απέξω το θέμα με τον βασανισμό των ζώων που προκύπτει από τη βιομηχανοποίηση του κρέατος. Οι καταναλωτές έχουν στο μυαλό τους λιβάδια και χαρούμενα ζωάκια, όπως τους τα δείχνουν στις διαφημίσεις, αλλά αν έριχναν έστω και μία ματιά στα κολαστήρια της κρεατοβιομηχανίας, δε θα ξανακουμπούσαν κρέας ποτέ.
Ποια η δική σου σχέση με το κρέας;
Είχα κάνεις κάποιες απόπειρες μεγαλώνοντας να το κόψω, αλλά τρόμαζα κυρίως από την παραπληροφόρηση συγγενών, φίλων ακόμα και γιατρών, ότι αν δεν τρώω κρέας θα αρρωστήσω, δε θα έχω σίδηρο ή θα πάθω έλλειψη πρωτεΐνης και έτσι πάντα οι προσπάθειες μου έπεφταν στο κενό. Όταν γνώρισα τον σύντροφό μου πριν 2,5 χρόνια και αρχίσαμε να μαγειρεύουμε ή να τρώμε έξω καθημερινά μαζί, - εκείνος ήταν ήδη vegetarian 6 χρόνια-, άρχισα να ενημερώνομαι καλύτερα για τη χορτοφαγία και αποφάσισα να κάνω μία τελευταία προσπάθεια. Αυτές τις μέρες κλείνω 2 χρόνια χωρίς κρέας, νιώθω και είμαι πιο υγιής και ανάλαφρη από ποτέ.
Πόσο εύκολο είναι να μαγειρεύει κάποιος χωρίς κρέας ή τα παράγωγά του;
Η συνέχεια της παραπάνω ιστορίας για το πώς έκοψα το κρέας, συνεχίζεται με τη μαγειρική, η οποία εκτός από το πάθος μου είναι και η δουλειά μου. Τα τελευταία δύο χρόνια έχω απελευθερωθεί μαγειρικά, έχω ανακαλύψει έναν υπέροχο, νέο δημιουργικό κόσμο και πραγματικά δεν έχω δυσκολευτεί καθόλου. Το κρέας και το ψάρι - ακόμα μαγειρεύω με γαλακτοκομικά-, είναι μόνο το 1/1000 των υλικών που υπάρχουν εκεί έξω. Από που να ξεκινήσω; Τα χιλιάδες φρούτα και λαχανικά; Τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τα ρύζια και τα δημητριακά; Πιστεύεις ότι θα σου λείψει το λεμονάτο χοιρινό της μαμάς σου ή ο γύρος του σουβλατζίδικου; Φτιάξτα με μανιτάρια, είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Θεωρώ ότι ο μύθος ότι οι χορτοφάγοι τρώμε μόνο μαρούλια είναι απλά μια τεράστια σαχλαμάρα. Αρκεί να μπει κάποιος στο madameginger.com ή να πάρει το βιβλίο μου “ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ: 61 λαχταριστές πανεύκολες συνταγές για όλους” για να το καταλάβει.
Το ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020 από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ και σήμερα βρίσκεται στην 4η ανατύπωση και 9η χιλιάδα. Βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία Ελλάδας & Κύπρου και αποκλειστικά στο madameginger.com με προσωπική αφιέρωση της Madame Ginger.
Η συνταγή που μας έδωσε η Μαριλού για την παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας, είναι τα Κεφτεδάκια φακής με βρώμη & γρήγορη σος πιπεριάς.
Υλικά για τα κεφτεδάκια
- 1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, χοντροτριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες
- 60 γρ. νιφάδες βρώμης Quaker
- ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
- 200 γρ. φακές, βρασμένες (~150 γρ. ξερές)
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. τοματοπελτέ
- ½ ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα)
- 1 αυγό ή 1 κ.σ. κοπανισμένο λιναρόσπορο ανακατεμένο με 2 ½ κ.σ. νερό (βλ. σημείωση VEGANIZE IT στο τέλος της συνταγής
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο
Υλικά για τη σος πιπεριάς
- 30 γρ. νιφάδες βρώμης Quaker
- 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ¼ κ.γ. μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
- 30 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1) Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και στο τέλος το σκόρδο για ένα ακόμα λεπτό. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
2) Βάζουμε στο μούλτι τις νιφάδες βρώμης Quaker με τη ρίγανη και μπλεντάρουμε μέχρι να γίνει σκόνη. Προσθέτουμε τις βρασμένες φακές, τη σάλτσα σόγιας, τον τοματοπελτέ, τον μαϊντανό και το υποκατάστατο αυγού (για τη vegan εκδοχή του βλ. παρακάτω) ή το αυγό, αλατοπιπερώνουμε και μπλεντάρουμε καλά. Αν χρειαστεί το κάνουμε σε δύο δόσεις.
3) Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα της βρώμης με το καρότο και το κρεμμύδι, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά, να σφίξει ελαφρώς το μείγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Πλάθουμε 18-20 κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά, γυρίζοντας τα κεφτεδάκια στη μέση περίπου του ψησίματος.
4) Όσο ψήνονται τα κεφτεδάκια ετοιμάζουμε τη σάλτσα, μπλεντάροντας όλα τα υλικά στο μούλτι και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Δείτε και το video με τη συνταγή εδώ:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μαριλού σε ευχαριστούμε που στήριξες την προσπάθεια μας, να ενημερώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε, σχετικά με την παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας!