Μερικές (σκληρές) αλήθειες σχετικά με τη βιομηχανία του κρέατος
Σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας, και ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε κάποια πράγματα καλύτερα.
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 18/3/2021 | 21:42
Λένε πως το παν σε όλα τα θέματα στη ζωή μας είναι η σωστή ενημέρωση! Η σωστή ενημέρωση μπορεί να σε γλιτώσει από μπελάδες, μπορεί να σε κάνει πιο σοφό, πιο ισορροπημένο και να σε οδηγεί σε σωστότερες αποφάσεις. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας και το μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε στο E-Daily θεωρήσαμε σωστό να συμπεριλάβουμε και ένα θέμα που θα έχει να κάνει κάποιες σκληρές αλήθειες για την κρεατοβιομηχανία.
Οι επιθυμία (και όχι οι ανάγκες) των ανθρώπων για κρέας έχουν οδηγήσει την κτηνοτροφία σε μια κατάσταση που ακροβατεί μεταξύ κτηνωδίας και καταστροφής του πλανήτη.
Η κτηνοτροφία αναγνωρίζεται πλέον ως η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επίσης, αν οι αγελάδες ήταν σε μια χώρα, τότε αυτή η χώρα θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου. Όλα αυτά τα ζώα εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου σε τόσο μεγάλη ποσότητα που κάνουν τεράστια ζημιά στο περιβάλλον.
Εκτός από τα αέρια που παράγονται από τα τόσα πολλά ζώα που εκτρέφονται, ο πλανήτης απειλείται και με λειψυδρία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να παραχθεί ένα κιλό βοδινού κρέατος, χρειάζονται 15 χιλιάδες λίτρα νερού. Σχετικά με την ύδρευση αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τόσα πολλά ζώα συμβάλουν ακόμα πιο πολύ στη ρύπανση της ύδρευσης.
Οι τύποι ρύπανσης των υδάτων περιλαμβάνουν: Υπολείμματα Φαρμάκων, Ορμόνες και Πρόσθετα ζωοτροφών, Θρεπτικά Συστατικά (άωτο και φωσφόρος από λιπάσματα και περιττώματα ζώων, Φυτοφάρμακα, 'Ίζημα, διάφορες οργανικές ουσίες (φυτικές ύλες και περιττώματα ζώων) και παθογόνα στοιχεία [Ε coli κ.λπ.]
Και τώρα πάμε να καταρρίψουμε έναν ακόμα μύθο. Αυτά τα ζώα είναι καταδικασμένα να σφαγιαστούν μόλις ολοκληρώσουν το έργο τους, δηλαδή να μεγαλώσουν σε όγκο. Και ενώ εμείς στις διάφορες διαφημίσεις βλέπουμε ζωάκια σε χαρούμενα λιβάδια, ελεύθερα και χαλαρά η αλήθεια είναι ότι 9 στις 10 δεν ισχύει.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα ζώα υποφέρουν στοιβαγμένα σε διάφορα κλουβιά και ειδικά διαμορφωμένους χώρους, μέχρι την ημέρα που θα πεθάνουν. Νιώθουν μόνο φόβο σε όλο τους το βίο μέχρι που σφαγιάζονται, για να καταλήξουν σε κάποιο πιάτο.
Για την ευρωπαϊκή ένωση υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει τα κλουβιά (τουλάχιστον για τα πουλερικά) και επιβάλει η σφαγή του ζώου, να γίνεται μετά από αναισθητοποίησή για να είναι λιγότερο οδυνηρό για το ζώο. Αυτοί βέβαια οι κανονισμοί δεν τηρούνται πάντα, αλλά και πάλι δεν υπήρχε η τόση μεγάλη ζήτηση αυτά τα ζώα δε θα γεννιόταν για να πεθάνουν κατά αυτόν τον τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αναρωτηθούμε κάθε φορά που θέλουμε να φάμε κρέας, πόσο πραγματικά το έχουμε ανάγκη. Αν δεν μπορούμε να είμαστε vegetarian ας το περιορίσουμε στο ελάχιστο, και για λόγους υγείας. Με αυτή μας τη στάση, θα έχουμε βοηθήσεις ίσως και ένα ζώο να αποφύγει τη σφαγή.
Δείτε και άλλα θέματα σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας
Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας, με 10 θέματα που ίσως να σε αφορούν
Λίγα λόγια για την παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας
Madame Ginger: Το vegan βιβλίο της, η αποχή από το κρέας +bonus συνταγή κεφτεδάκια φακής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Food 20.03.2021