Tι θα μας συνέβαινε αν δεν είχαμε βακτήρια στον οργανισμό μας
Η πλειονότητα των βακτηρίων είναι καλά και χωρίς αυτά, η ζωή στη γη δεν θα ήταν δυνατή
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/3/2021 | 00:16
Και μόνο η σκέψη ότι τρισεκατομμύρια βακτήρια υπάρχουν σε όλο το δέρμα σας και μέσα στο σώμα σας είναι αρκετό για να ανατριχιάσετε σωστά;
"Αλλά όσο οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς άνθρακα, άζωτο, προστασία από ασθένειες ή την ικανότητα να αφομοιώνουν τις τροφές τους, άλλο τόσο δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς βακτήρια" λέει Anne Maczulak, διάσημη μικροβιολόγος.
Βακτήρια - μια λέξη που συχνά δημιουργεί μια αίσθηση ανησυχίας στους περισσότερους από εμάς, αλλά στην πραγματικότητα, είναι μια από τις πρώτες μορφές ζωής. Μπορεί να είναι αρκετά ανησυχητικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν βακτήρια σε όλο το δέρμα, τα μαλλιά μας, ακόμη και μέσα στο σώμα μας όμως, μόνο μερικά είδη βακτηρίων είναι επικίνδυνα. Η πλειονότητα των βακτηρίων είναι καλά και χωρίς αυτά, η ζωή στη γη δεν θα ήταν δυνατή.
Βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα: Τα βακτήρια προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στο ανθρώπινο σώμα. Στο πεπτικό σύστημα, βοηθούν στη διάσπαση τροφίμων όπως φυτών και ινών που δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε μόνοι μας. Το Lactobacillus βοηθά στη διάσπαση της ζάχαρης για παράδειγμα.
Βιταμίνες: Σύμφωνα με την Anne Maczulak, τα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα μας παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες όπως η βιοτίνη και η βιταμίνη Κ και είναι η κύρια πηγή μας για ορισμένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
Διώχνουν τα επιβλαβή βακτήρια: Πολλά βακτήρια που ζουν μέσα στο στόμα, το λαιμό, τη μύτη και τα έντερα μας δεν αφήνουν άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς να ζουν μέσα ή στο ανθρώπινο σώμα. Τα βακτήρια στο έντερο συνεργάζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα για την προστασία του σώματος από διάφορες ασθένειες.
Προστατεύουν το δέρμα μας: Ο όγκος των βακτηρίων στο δέρμα μας (σχεδόν 200 διαφορετικά είδη σε ένα φυσιολογικό άτομο) είναι εκεί για να εμποδίσει τα άλλα επιβλαβή βακτήρια να δημιουργήσουν βάσεις.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα: Η έκθεση σε βακτήρια αποδείχθηκε από παλαιοτάτων χρόνων, σημαντικό μέρος της ανάπτυξης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τα βακτήρια είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των επιβλαβών ιών αργότερα στη ζωή τους.