Οι κλωστές του Θεού: Ένα «μυστικό» που ξέρουν μόνο 3 γυναίκες
Ένας εθνικός θησαυρός
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 29/3/2021 | 00:14
Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο «σπάνιο είδος ζυμαρικών στον κόσμο». Είναι ιδιαίτερο, και όχι τόσο για τη γεύση του. Φτιάχνεται από αλεύρι σιμιγδάλης, νερό και αλάτι. Είναι σπάνιο και ιδιαίτερο γιατί είναι τόσο λεπτό που μοιάζει με κλωστή και μόνο στην Σαρδηνία, όπου μόνο τρεις γυναίκες γνωρίζουν τη συνταγή.
Η Ιταλία είναι γνωστή για τα ζυμαρικά της. Για την ακρίβεια, όταν μιλάμε για ζυμαρικά αυτομάτως σκεφτόμαστε τη γειτονική χώρα. Το «Su Filindeu», το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικός θησαυρός», υπάρχει τουλάχιστον εδώ και 3 αιώνες. Το όνομά του μεταφράζεται σε «Κλώστες του Θεού».
Το Su Filindeu, σύμφωνα με το Nerdist, είναι διαθέσιμο κυρίως τον Οκτώβριο. Το χωριό Nuoro τότε γιορτάζει την αρχή της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου. Δεν μπορείς να το επισκεφθείς με αεροπλάνο και μια βόλτα σε αυτό γίνεται μόνο με πόδια ή άμαξα.
Η Paola Abraini φιλοξένησε τον ρεπόρτερ του BBC Travel, Eliot Stein, τον Οκτώβριο του 2016. Η Abraini είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα, μια από τις λιγοστές γυναίκες που φτιάχνουν το Su Filindeu. Για να το ετοιμάσει σηκώνεται στις 7 το πρωί, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει την συνταγή στα μέλη της οικογένειας της. Το ίδιο συμβαίνει εδώ και πολλές γενιές άλλωστε. Μέχρι τότε, την είχε μάθει στην ανιψιά της και την κουνιάδα της, οι οποίες την βοηθούσαν να ετοιμάσει το πιο σπάνιο ζυμαρικό στον κόσμο.
Οι τρεις τους έχουν πολλές φορές αφήσει τους μηχανικούς της Barilla αλλά και τον διάσημο σεφ Jamie Oliver, με το στόμα ανοιχτό. Ο τελευταίος αν και διδάχτηκε την τεχνική, δεν μπόρεσε ποτέ να πετύχει το Su Filindeu.
Η διαδικασία στα λόγια είναι απλή. Το πρώτο βήμα είναι να μετατραπεί η ζύμη σε «πηλό», όσο κάποιος δουλεύει τα ζυμαρικά. Σύμφωνα με τη συνήθη δημιουργία ζυμαρικών, η ζύμη κόβεται σε μικρότερα τμήματα και τυλίγεται σε κυλινδρικό σχήμα. Η πρόκληση έρχεται όταν κάποιος πρέπει να νιώσει την ελαστικότητα και την υγρασία των ζυμαρικών. Η Abraini είπε ότι πρέπει να έχει αρκετή ελαστικότητα και υγρασία - μια διαδικασία που η ίδια χρειάστηκε χρόνια για να καταλάβει.
Όπως έχει πει η Rafaella Ponzio, επικεφαλής της «Ark of Taste», η διατήρηση του Su Filindeu δεν είναι απλά «ένα ζήτημα διατήρησης μιας μορφής της τέχνης της γαστρονομίας, αλλά η διατήρηση ενός κομματιού της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας». Τόσο σημαντικό ζυμαρικό είναι το Su Filindeu, με την Abraini να μοιράζεται το μυστικό της με περισσότερους ανθρώπους, χωρίς όμως όλοι να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.