Ελληνικότητα από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό στον Ρομαντισμό: Ένα webinar Φιλοσοφίας
Από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Δημοσίευση 29/3/2021 | 10:22
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σας προσκαλεί στο πρώτο webinar Φιλοσοφίας της χρονιάς με τίτλο "Ελληνικότητα: από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό στον Ρομαντισμό".
Με αφορμή την τρέχουσα περιοδική έκθεση με τίτλο "Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου", που εγκαινιάστηκε ψηφιακά τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, βασική θεματική του σεμιναρίου θα αποτελέσει η φιλοσοφική σκέψη της ευρύτερης περιόδου του 18ου και 19ου αιώνα στη Δύση αλλά και στον ελλαδικό χώρο.
Σκοπός του εν λόγω κύκλου είναι, αφενός, η ανάλυση του ευρύτερου φιλοσοφικού πλαισίου επί του οποίου η επανάσταση του 1821 έλαβε χώρα. Αφετέρου, μέσα από τις διαλέξεις το webinar επιχειρεί να διερευνήσει τη σχέση του Ευρωπαϊκού με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και τη σχέση του ρεύματος του Διαφωτισμού εν γένει με το κίνημα του Ρομαντισμού.
Ενδεικτικά, οι στοχαστές στους οποίους θα επικεντρωθούμε είναι οι: Βολταίρος (1694-1778), Τζον Λοκ (1632-1704), Μοντεσκιέ (1689-1755), Ζαν-Ζακ Ρουσσώ (1712-1778), Ιμμάνουελ Καντ (1724-1804).
Σε τρείς διαδοχικές συναντήσεις, οι ακαδημαϊκοί Νίκος Ερηνάκης και Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου θα εξερευνήσουν μέσα από έναν φρέσκο αλλά ουσιαστικό μεταξύ τους διάλογο πρόσληψη των εννοιών της Ελευθερίας και της Ισότητας (29/4), του Ορθού Λόγου και της Φαντασίας (5/4) και του Εαυτού και της Συλλογικότητας(12/4).
Σχετικά με το webinar:
Παρακολουθήστε μαζί μας σε τρεις ζωντανές αναμεταδόσεις τον Νίκο Ερηνάκη και την Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου να εξηγούν με σύγχρονο και κατανοητό λόγο τις βασικές αρχές των δύο μεγαλύτερων φιλοσοφικών ρευμάτων του 18ου και 19ου αιώνα και πώς αυτά επηρεάσαν τον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Μπορείτε να συμμετέχετε στον ανοικτό διάλογο που θα πραγματοποιείται προς το τέλος κάθε συνάντησης στέλνοντας τις ερωτήσεις σας στο [email protected] .