«Ναυάγια της εποχής του χαλκού στον Αργοσαρωνικό» σε online streaming
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών (1973-2021)
Δημοσίευση 29/3/2021 | 10:27
Ο θαλάσσιος χώρος του Αργοσαρωνικού, με την ποικιλόμορφη ακτογραμμή και το πλήθος των νήσων και νησίδων, που προσδίνουν τα χαρακτηριστικά αρχιπελάγους, αποτέλεσε διαχρονικά τον φυσικό χώρο άσκησης της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου διαμετακομιστικού εμπορίου και ως εκ τούτου ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη πολιτισμού με καθαρά «ναυτικό» προσανατολισμό.
Η έντονη ναυτική δραστηριότητα 5 περίπου χιλιετιών έχει αφήσει στη θάλασσα και στις ακτές ένα πλούσιο ψηφιδωτό εναλίων και χερσαίων καταλοίπων με ιδιαίτερη αρχαιολογική και ιστορική σημασία (καταποντισμένα λιμάνια και οικισμοί, αρχαία και νεώτερα ναυάγια).
Ιδιαίτερη θέση στην αρχαιολογική έρευνα κατέχουν οι υποβρύχιες έρευνες που έχει διεξάγει το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.) τα τελευταία 30 χρόνια σε ναυάγια στην περιοχή του Αργοσαρωνικού.
Ελατέ να ξεναγηθούμε στα βάθη της θάλασσας και να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς που κρύβουν τρία από τα πιο σημαντικά υποθαλάσσια ναυάγια της Εποχής του Χαλκού.
1) Δοκός. Το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο (περί το 2200 π.Χ.)
2) Το ναυάγιο του Ακρωτηρίου των Ιρίων (περί το 1200 π.Χ.) – Από την ενάλια Κύπρο στο μυχό του πολυδίψιου Άργους.
3) Το ναυάγιο στο Μόδι (περί το 1200 π.Χ.). Η Δύση της Εποχής του Χαλκού.
Εισηγητής της παρουσίασης : κος Χρήστος Σ. Αγουρίδης (Ενάλιος Αρχαιολόγος – Γενικός Γραμματέας του Ι.ΕΝ.Α.Ε)
*Το Ι.ΕΝ.Α.Ε. ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1973 και είναι αναγνωρισμένος μη κερδοσκοπικός, επιστημονικός οργανισμός (ΝΠΙΔ). Αποτελεί καταξιωμένο φορέα άσκησης και προώθησης της Ενάλιας Αρχαιολογίας στην Ελλάδα, με πρωτοπόρο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και εκδοτικό έργο, που καλύπτει όλους τους τομείς και τις περιόδους της ελληνικής ναυτικής παράδοσης.
** Υπομνηματισμός εικόνων
1) Ναυάγιο Ακρωτηρίου Ιρίων Αργολίδας (περί το 1.200 π.Χ.). Ακέραιος, γραπτός ψευδόστομος αμφορέας αμέσως μετά την ανέλκυσή του (φωτ. Ν. Τσούχλος © IENAE).
2) Δοκός, ναυάγιο Πρωτοελλαδικής εποχής (2.200 π.Χ., φωτογραφία K. Jakney © IENAE).
3) Νησίδα Μόδι Αργοσαρωνικού. Υποβρύχια έρευνα Μυκηναϊκού ναυαγίου (περί το 1.200 π.Χ., φωτ. Β. Μεντόγιαννης © IENAE).
4) Δοκός, ναυάγιο Πρωτοελλαδικής εποχής (2.200 π.Χ.). Ανέλκυση ραμφόστομης φιάλης (φωτογραφία K. Jakney © IENAE).