E-Daily

Τον κορόιδευαν για το όνειρό του 25 χρόνια, όμως τώρα είναι ήρωας

Πέρασε χρόνια μετατρέποντας τους άγονους λόφους σε καταπράσινο δάσος

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 1/4/2021 | 00:26

Κάποτε τον έλεγαν τρελό και γελούσαν εις βάρος του, όμως σήμερα αυτός ο άντρας αντιμετωπίζεται από την κοινότητά του, ως ήρωας αφού πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα καλύπτοντας 250 εκτάρια άγονων πλαγιών πλαγιών γύρω από το σπίτι του με φυτά και δέντρα

Η ιστορία του Sadiman, του άντρα από την Ινδονησία που έφερε στη ζωή ένα δάσος, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά το πρόβλημα που προσπάθησε να διορθώσει μπορεί να εντοπιστεί στη δεκαετία του 1960.

Τότε, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις στη νότια πλαγιά του βουνού Lawu, στην Κεντρική Ιάβα, μετατρέποντας εκατοντάδες εκτάρια πευκοδάσος σε στάχτη και αφήνοντας τους λόφους άδειους και μαύρους, ένα θέαμα που θύμιζε κόλαση.

Για δεκαετίες, τα δεκάδες χωριά στην Περιφέρεια του Γουόνγκιρι ζούσαν κάτι σαν κόλαση παλεύοντας με την λειψυδρία και τον λιμό, έως ότου ένας απίθανος ήρωας ανέλαβε να φέρει πίσω τη ζωή, να ξαναφτιάξει το δάσος και να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή για αυτόν και την κοινότητά του.

Ο ήρωάς μας λοιπόν ήταν ένας κτηνοτρόφος στα μέσα της δεκαετίας του '40, που ήταν και ο πρώτος που συνειδητοποίησε ότι η έλλειψη φυτικής ζωής γύρω από το χωριό του προκάλεσε όλα αυτά τα προβλήματα. Δυστυχώς, για πολύ καιρό ήταν ο μόνος που έδινε προσοχή σε αυτό το πρόβλημα, καθώς ούτε οι αρχές ούτε κάποιοι από τους ντόπιους δεν ενδιαφερόταν να κάνουν κάτι για αυτό. Ακόμα χειρότερα, οι άνθρωποι άρχισαν να τον αποκαλούν τρελό ακόμη και όταν προσπαθούσαν να κάνουν τη διαφορά, καθώς θεώρησαν μάταιες τις προσπάθειές του!

Για να είμαστε δίκαιοι, η ιδέα ότι ένα άτομο θα μπορούσε να ξαναζωντανεύει εκατοντάδες εκτάρια δάσους ακούγεται τρελή, αλλά έχουμε δει να συμβαίνει σε διάφορα μέρη του κόσμου πολλές φορές. 

Όταν ο Sadiman άρχισε να ξοδεύει τα δικά του χρήματα σε δενδρύλλια banyan, μερικές φορές ακόμη και να πουλά τα ζώα που εξέτρεφε ως αντάλλαγμα για δέντρα οι άνθρωποι τον χαρακτήρισαν «τρελό», αφού δε μπορούσαν να καταλάβουν γιατί κάποιος θα έκανε κάτι τέτοιο! Όμως, εκείνος ήταν αποφασισμένος. 

Ο αγρότης περνούσε κάθε μέρα φυτεύοντας φυτά στους άγονους λόφους γύρω από το χωριό του. Ήξερε ότι αυτά τα δύο είδη ήταν πολύ καλά στη συγκράτηση του νερού και ήταν πεπεισμένος ότι τα δέντρα θα μπορούσαν να βάλουν τέρμα στην ξηρασία. Και είχε δίκιο ... τα Μπάνιαν και οι συκιές ήταν αυτό που χρειαζόταν η περιοχή! Εκτιμάται ότι ο Sadiman φύτεψε μόνος του πάνω από 11.000 δέντρα σε πάνω από 25 χρόνια, αλλά χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να αποδώσει το έργο του. Καθώς τα χιλιάδες δενδρύλλια που φυτεύτηκαν άρχισαν να ωριμάζουν, άλλα φυτά άρχισαν να αναπτύσσονται στην περιοχή, και σύντομα άρχισαν να βγαίνουν κλαδάκια όπου κάποτε υπήρχε μια άγονη, ηλιόλουστη γη!

Σήμερα, είναι αυτό το υπέροχο δάσος! 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ozempic‑Μανία για αδυνάτισμα: Τι συμβαίνει στη χώρα μας

Μπες στο Πλάνο 28.03.2025
Είναι πιο εύκολη η ζωή για πολύ όμορφες γυναίκες και όμορφους άνδρες;

Τηγανητός μπακαλιάρος, το ελληνικό Fish and Chips

Focus On 25.03.2025
Τον βρήκαμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ρένια Λουιζίδου, τι έψαξες τελευταία στο διαδίκτυο;

Διλήμματα 19.03.2025
Η αγαπημένη ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα: Η σκληρή αλήθεια για τα τροχαία ατυχήματα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 14.03.2025
Οι κακοτεχνίες στους δρόμους και το κινητό που βρίσκεται μόνιμα στα χέρια μας

Βάσω Λασκαράκη, είσαι έτοιμη για μια επιστροφή στο Σόι Σου;

Διλήμματα 09.03.2025
H αγαπημένη ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Τι βαθμό θα σου έβαζε η Δήμητρα Ματσούκα;

Μπες στο Πλάνο 07.03.2025
Τι δουλειά έχουν η Ματίνα Μανταρινάκη, η Δήμητρα Ματσούκα και ο Κώστας Καραμανλής σε ένα βίντεο;

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Κατά βάθος κρύβω κι εγώ έναν σκύλο μέσα μου

Διλήμματα 21.02.2025
Ο αγαπημένος ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Τσικνοπέμπτη: BBQ σαν επαγγελματίες... στο σπίτι!

Focus On 20.02.2025
Απογειώστε το BBQ με τις συμβουλές των ειδικών του ERGON Αγορά

Τι είναι το ποδόσφαιρο τυφλών; O Hλίας Μάστορας μας εξηγεί

Rec Mode 19.02.2025
Oι αρχές και η έμπνευση πίσω από το «Μια Μπάλα για Όλους»

Προίκα, Νόμος «4000», σχολική ποδιά: Tι από όλα αυτά θέλει να επιστρέψει ο κόσμος;

Μπες στο Πλάνο 09.02.2025
Ποιες από τις πρακτικές του παρελθόντος θέλει ο κόσμος να επιστρέψουν;

Γιατί ταλαιπωρούν τόσους πολλούς οι ιώσεις αυτό το χειμώνα;


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 06.02.2025
Ποιοι ιοί είναι σε έξαρση και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας